Karljävel!
Publicerat den

Tänkte att jag skulle uppdatera er lite grann om hur det går med det här med Björn. När vi fortfarande var tillsammans var det sagt att jag skulle ta alla mina julklappspengar till hyran (1000kr) eftersom vi skulle ha dåligt med pengar i December pga. att han inte skulle få något CSN-bidrag.

I mitten av November valde han dock att göra slut med mig. Hans förklaring var då att han behövde tid för sig själv. Att han var tvungen att lära sig att älska sig själv innan han kunde älska någon annan. Jag trodde på det, men efter bara någon dag fick jag veta via hans kompis att han skaffat sig en ny flickvän.

När jag hörde det steg jag i taket eftersom han strax efter att han gjorde slut sa att om jag bara gav honom lite tid var chansen stor att vi skulle hitta tillbaka till varandra. Dum som jag var väntade jag på honom, men efter ett tag insåg jag att det bara var skitsnack. Någonting han sa för att inte göra mig ledsen.

Jag blev väldigt fundersam och när jag frågade honom varför han gjorde slut så kom han med olika förklaringar varje gång. Han brukade ofta vara puttenuttig när vi pratade på telefon, men han fick det ibland att låta som att det var mitt fel att han gjorde slut. Som om han lade skulden på mig.

Någon dag innan hans flickvän skulle komma hem till honom pratade vi på telefon. Han vräker då ur sig att han saknar mig, att det är tomt utan mig, att han nu låg på min sida av sängen, att han ville be mig att stanna innan jag klev på tåget för att flytta hem och att han planerade att vi skulle gifta oss. Jag började då gråta eftersom jag tyckte så synd om hans nya flickvän.

Av en slump träffade jag själv någon och när Björn fick nys om det började han höra av sig regelbundet och när dagen kom då Jonny (som karln min heter) skulle komma var han på mig jättemycket. Han sa att han var nervös och pirrig i magen eftersom han visste att jag skulle träffa någon annan. Man kunde klart och tydligt märka att han var svartsjuk, men det sket jag fullständigt i eftersom HAN dumpade MIG. Varför han ens reagerade över att jag träffat någon ny förvånade mig eftersom han faktiskt hade flickvän.

Eftersom jag blev så förbannad över hans lögner om att vi skulle hitta tillbaka till varandra bestämde jag mig för att inte hjälpa honom med hyran, men jag berättade aldrig någonting för honom utan ville vänta med det tills jag kände mig mentalt redo då jag visste att han skulle bli ganska arg.

Idag tjatade han väldigt mycket på mig angående "hans" pengar eftersom räkningen ska betalas imorgon. Han ringde och sms:ade väldigt mycket att jag till slut stängde av mobiltelefonen eftersom jag ville vara ifred. Det slutade med att han ringde hem till oss och jag kände mig då tvungen att svara. Jag har nog aldrig haft en sån hög ton när jag pratat med någon och då höll jag ändå igen. När jag blir förbannad kan jag vara väldigt glapp i käften, men jag hade ingen lust med det idag.

Han sa att han hade tänkt att radera mig totalt efter att han fått sina pengar. Aldrig i sitt liv prata med mig mer. Alltså var han så snäll pga. att jag lovat honom pengar. Väldigt moget.

För någon dag sedan fick jag hem en telefonräkning på 2274kr från Telia och Björn sa då att jag fick göra ett val: antingen så ger jag honom 1000kr eller så får jag betala räkningen. Jag har ingen lust att betala för någonting som han har förbrukat, men vi kom överens om att vi skulle kvitta på räkningen eftersom jag trots allt bodde i lägenheten under halva tiden som räkningen avser (även om det är han som förbrukat det). Man får försöka att göra det bästa av saken, även om det känns allmänt förjävligt.

Slutsatens blir alltså: han får inga pengar till hyran, utan nu blir det istället att jag får betala på telefonräkningen utan att jag ringt för någonting. Skitkul.



Historian om slutet <3
Publicerat den

Den 22/7-08 gjorde jag en sen abort i v.14+1. Den ägde rum på Falu lasarett. Jag fick komma in kl.09:00 och fick sitta i väntrummet och vänta tills kl.09:40 då sköterskan kom och ropade upp mig. Jag fick då komma in på mitt rum och sköterskan gav mig 4 st slidpiller. Hon sa åt mig att ligga stilla i 30 minuter för att de inte skulle åka ur. För att fördriva tiden spelade jag och R. kort och pratade lite. Jag bad honom att följa med då jag inte skulle klarat av det själv med tanke på vilken stor sak en abort faktiskt är. Man behöver allt stöd man kan få.

Vid 11-tiden började jag få ont i magen. Ungefär som mensvärk, fast än inte så jobbig. Sköterskan sa att jag inte fick äta någonting på hela dagen, utan jag fick endast dricka. Jag drack lite juice och varm nyponsoppa.

När klockan var 12:30 började smärtan bli starkare och vid 12:55 fick jag två tabletter att ha under tungan i 20 minuter. När de hade gått 20 minuter och jag gick på toa började jag skaka och frysa jättemycket. R. berättade att jag fått frossa och ringde efter en sköterska så att hon fick komma och ge mig ett extra täcke och en värmekudde. Jag la mig ner för att försöka få lite värme. Frossan höll i sig i ca en timme. När det kändes lite bättre bestämde vi oss för att ta en promenad, jag skulle bara gå på toaletten. Tyvärr så blev det ingen promenad eftersom vattnet gick, klockan var då 14:05.

Jag gick och la mig i sängen igen. Några minuter senare började jag få en konstig känsla i magen, det var värkar. Jag hade nu ganska ont i magen, men det gick att ta sig igenom. Det var ungefär som stark mensvärk. Eftersom jag är van vid den smärtan så behövde jag ingen smärtlindring förrutom en citodon. R. och jag väntade ytterligare en stund och jag kände kl.14:35 att jag var tvungen att gå på toaletten igen. Jag kände någonting konstigt och såg att två av de fyra slidpiller jag fått kommit ut. Jag tänkte att om jag krystade lite så skulle de andra två också komma ut. Jag krystade lite och kände en annorlunda känsla. Jag tittade ner mot slidan och fick se ett ben sticka ut. En liten fot med 5st välskapta tår. Jag bad R. att ringa sköterskan. Hon kom till toaletten och jag berättade att det var dags. Eftersom jag fortfarande var inne på toaletten (med mitt bäcken under mig) sa hon åt mig att krysta lite. Det gick inte så bra, så hon sa åt mig att vi skulle gå in i rummet och prova.

Jag bad R. att vänta i väntrummet då det skulle bli för mycket för honom att se processen. Jag fick lägga mig i sängen och ombads att ligga på sidan. Det gick inget vidare så jag fick prova att ligga på rygg. Det gick bättre, men när huvudet skulle ut så sa det stopp. Jag hade kramper i livmodern vilket gjorde att barnets huvud hade fastnat. Sköterskan kallade in en läkare som skulle hjälpa mig, men ingenting hände. De körde in mig i ett annat rum och väntade på att en förlossningsläkare skulle komma.

När jag legat i rummet en stund kände jag en konstig känsla. Jag fick krysta igen och då kom fostret äntligen ut. De klippte av navelsträngen och tog ut barnet. De berättade för mig att moderkakan inte kommit ut, så nu väntade jag på skrapning. Några minuter senare kände jag samma känsla igen, som om någonting släppte. Jag krystade igen och ut kom moderkakan. Sköterskan skjutsade in mig på rummet igen och R. fick komma in. Jag berättade hur det gick och att jag hade fått se en fot. Vilket kändes jobbigt! Nu skulle en läkare titta på moderkakan så att den var hel, sen kunde de skriva ut mig när jag kände mig redo.

Aborten var klar kl.15:00. Det tog 5 ½ timme från det att jag fick slidpillerna till att moderkakan var ute. Jag och R. grät en stund och sedan la vi oss och sov. Han kröp upp och la sig brevid mig i min säng. Några minuter senare kom en barnmorska och diskuterade preventivmedel med mig. Hon skrev ut p-piller till mig och magmedicin för min starka mensvärk. Sen fick vi sova igen. Vid 16:30 kom de in med lite mat, raggmunk, som jag tycker är såååååå äckligt, men jag åt ändå. De sa att moderkakan var hel och jag fick säga till när jag ville åka hem. Jag åt klart och sen plockade vi undan på rummet. Kl.17:00 blev jag utskriven från sjukhuset. Sjukhusvistelsen varade i 8 timmar.

Min upplevelse av aborten var att det var jobbigt, men samtidigt gjorde det mindre ont än jag räknat med. Jag ville egentligen ha kvar barnet, men det skulle inte fungerat då R. misshandlade mig regelbundet i 1 år (även under graviditeten). Han visste först inte om att det var anledningen till att jag tog bort mitt barn, utan han fick veta det när jag lämnade honom.

Jag valde att låta min bebis somna in då jag inte ville att h*n skulle få en dålig uppväxt. Vem vill växa upp med en misshandlande far? Det är inte rättvist att sätta ett barn till världen under såna omständigheter. Jag tycker att ett barn har rätt till båda sina föräldrar och om jag hade behållt barnet så hade jag tagit ensam vårdnad och ordnat besöksförbud. Jag hade heller inga förutsättningar eller en bra miljö för att barnet skulle få en bra start i livet. Nästa gång tänker jag tänka igenom allt noggrant redan INNAN jag blir gravid. Jag vill inte vara med om samma sak igen. Jag skäms över vad jag gjort, men jag står för mitt beslut. Jag vet att jag tog rätt beslut för mitt barn. Jag ville inte att barnet skulle få uppleva allt hemskt som jag blivit utsatt för. Jag gjorde vad jag ansågs bäst för mitt barn.



344 dagar <3
Publicerat den



Idag skulle du ha varit 344 dagar gammal, alltså  11 månader och några dagar. Det känns tungt, men jag vet att jag tog rätt beslut för bådas del. Det hade varit jobbigt för oss alla om du kommit till världen även om du var önskad och efterlängtad från min sida. Hade du varit hos mig idag hade både ditt och mitt liv varit väldigt komplicerade, vilket kanske inte hade varit den bästa starten för dig. Eftersom din far är den har är finns det ingen annan än honom att skylla på. Jag vet att aborten var mitt beslut, men anledningen till beslutet var hans beteende. Man gör inte som han gjorde.

Han påstod att jag var hans själsfrände, men varför gjorde han mig då illa? Hade jag behållit dig hade du också farit illa vilket jag aldrig hade tillåtit. Många säger att jag hade kunnat ordna besöksförbud och ensam vårdnad, men vad är det för start i livet? Jag anser att ett barn har rätt till båda sina föräldrar för att få en bra uppväxt. Hade jag behållit dig hade du aldrig fått träffa din pappa. ALDRIG!

Det känns tungt att tänka tillbaka på allting. Vad det är jag faktiskt har gjort. Jag ångrar dock inte att jag valde att göra abort. Jag ångrar hela graviditeten. Jag skäms nå otroligt över att jag blev gravid från första början, men vad gör man när man inte kan tänka klart i den situationen? Jag är glad att jag har lärt mig av det som hänt.

Jag hoppas att han skäms över det han har gjort. Det är oförlåtligt. Jag kan lära mig att leva med det som hänt, men jag kommer ALDRIG i hela mitt liv att förlåta honom. Han förtjänar inte min förlåtelse hur mycket han än ber om den. Det spelar ingen roll om han så får hjälp och blir en bättre människa. Det tar inte tillbaka det han har gjort.




Stödmamma
Publicerat den

För första gången i mitt liv börjar jag nu känna att jag vill hjälpa andra. Till en början visste jag inte hur jag skulle kunna göra det, men jag har nu börjat skriva lite i bloggen om misshandel. Hur det t.ex. var för mig att leva i ett misshandelsförhållande, vad det innebär och hur det har varit efteråt osv.

På lucia blev jag kontaktad av en tjej som fått nys om mig via Alex blogg. Hon berättade för mig att hon behöver hjälp med att förlåta sig själv för saker hon gjort i sitt förflutna och jag erbjöd mig såklart att göra mitt bästa för att hjälpa henne. Vi pratar nästan dagligen och jag försöker att peppa henne så mycket jag kan.

Igår fick jag ett sms från henne där hon bad om min hjälp. Hon hade precis fått veta att en av hennes kompisar har det jobbigt hemma och förklarade då att hon rekommenderat mig. Hennes kompis gick med på att prata med mig och jag försöker även att finnas där för henne.

Även om livet kan vara grymt jobbigt så vill jag visa att det även kan vara underbart. Man måste bara våga tro på sig själv, men det är även viktigt att man får det stöd man behöver så att man orkar. Jag vill vara det stödet och det känns väldigt bra att jag kan hjälpa dessa tjejer.

Det kanske inte är världens mest goda gärning, men hellre att jag kan hjälpa två än ingen.




Katarina överlevde misshandeln
Publicerat den

I tre och ett halvt år levde Katarina, 37, tillsammans med en man som misshandlade henne både fysiskt och psykiskt. Hon förstod att det var fel av honom att slå, men känslorna höll henne kvar.

- Kvinnor som tagit sig ur ett misshandelsförhållande måste se sig själva som överlevare, för det är just vad det handlar om, att överleva, säger Katarina.

I dag har det gått nästan tio år sedan hon levde tillsammans med den man som misshandlade henne. En relation som började precis som alla andra kärlekshistorier börjar.

Starka känslor

- Jag träffade mannen i mitt liv helt enkelt. Han var ingen galning, utan en spännande man, jättecharmig och rolig.

Under de första månaderna var de tillsammans från och till, men de kom alltid tillbaka till varandra. Den känslomässiga kopplingen mellan dem båda var stark.

Som så många andra nyförälskade drog hon sig undan sina vänner och umgicks allt mer med honom. Så här efteråt kan hon se hur förhållandet successivt förändrades.

- När man är nyförälskad och träffar en helt ny människa sätter man inte alla de gränser man borde. Antagligen av rädsla för att bli lämnad. Och det är ju ingen man som slår på en gång, för då skulle man reagera.

Hot om våld

Efter att de varit tillsammans ett tag så började den psykiska misshandeln. Han började kontrollera saker i hennes vardag. Han tyckte till exempel inte om att hon pratade i telefon, och kunde bli väldigt arg.
- Till slut valde jag bort att tala i telefon, det var lugnast så.

Så småningom började han att hota med våld. Det hände att han slog sönder saker och han var elak mot hennes katter.

Första slaget kom efter att de varit tillsammans i tio månader, vid ett tillfälle då han var onykter.
- Alkoholen var en bra ursäkt till det som hände, för oss båda.

Misshandeln fortsatte, både när han drack och när han inte drack.
- När han inte drack fick våldet helt enkelt andra förklaringar, att han var på dåligt humör helt enkelt.

Hon beskriver det som att gå på snäckskal, med en ständig osäkerhet för att det skulle brista.
- Det är svårt att i efterhand beskriva exakt hur det kändes. Jag kände vanmakt och maktlöshet, och stundtals inget annat än gränslös förtvivlan. Men samtidigt när allt var bra en gränslös kärlek till honom.

Hela tiden bar hon på skuldkänslor för att hon inte gick.
- Jag trodde att folk skulle döma mig. Jag visste hela tiden att det inte var mitt fel att han slog, att det var han som var sjuk. Men jag kände en stor skuld för att jag inte gick.

Anmälde honom

Till slut gick våldet så pass långt att hon polisanmälde honom.
- Han hade slagit sönder hela lägenheten, och jag var gravid. Jag var rädd och arg.

- Jag blev väldigt bra bemött från polisen, de trodde på mig. Men det var ett enormt steg att dra in rättsmaskineriet i sitt privatliv.

Då såg hon anmälan som en länk till tryggheten och livet, bara han fick hjälp så skulle allt bli bra.
- Det enda jag kunde tänka var att jag håller på att bli ihjälslagen, kan någon hjälpa honom så att han slutar slå. Jag tänkte inte på att jag behövde hjälp.

Under den första rättegången var även han tacksam för att hon hade anmält honom.
- Efter den första rättegången trodde jag verkligen att det skulle bli skillnad. Att han skulle sluta.
Men det blev ingen skillnad. Hon anmälde honom igen och igen, och han övergick till att hävda att hon var psykiskt sjuk och ville honom illa.

Efter att han försökt strypa henne med en sladd hamnade han till slut i fängelse.
- Jag kunde ha dött den gången och tänkte bara att nu får han ta konsekvenserna.
Fängelsedomen kändes som en upprättelse för henne.

Stannade kvar ändå

Men trots allt stannade hon kvar. Reaktionerna när hon sökte hjälp var att självklart ska du lämna honom, självklart ska du hata honom. Men för Katarina var det inte lika självklart att hata. Hon protesterade hela tiden mot våldet, men var känslomässigt fast.
- Det var dubbla känslor, förnuftigt så förstod jag att det som hände var fel, men inte känslomässigt.

För att orka vardagen anammade Katarina en mängd överlevnadsstrategier. Hon normaliserade våldet, började använda tabletter som så småningom ledde till att hon hamnade i missbruk. Samtidigt sköt hon bort föräldrar och vänner allt mer.
- Jag puppade helt enkelt in mig i skygglappar för att inte se vad som egentligen hände.

Under de år som misshandeln pågick gjorde hon flera försök att ta sig ur förhållandet, men återvände alltid.
- Jag befann mig hellre i helvetet där jag hade lite kontroll än utanför helt utan kontroll. Jag hade tappat hoppet och var rädd för att lämna honom.

Till slut lämnade hon

Hon var 27 och kände sig gammal, liten, rädd och skitig. Fylld med självförakt och psykiskt utmattad efter flera års misshandel.
- Det var en lång stegvis process att ta sig ur. Men till slut kom jag till en punkt då det kändes som att jag bara hade tre alternativ; att ta livet av mig, att be honom att döda mig eller att börja planera mord på honom. Jag såg inga andra utvägar.

Alternativen skrämde henne så pass mycket att hon bestämde sig för att delta i en självhjälpsgrupp för kvinnor i destruktiva förhållanden. Hon hade hört talas om behandlingen redan ett par år tidigare men det var först nu hon var redo att gå den.

Behandlingen innebar att hon var tvungen att resa bort i tio dagar.
- Och det räckte för att jag skulle lyckas bryta ekorrhjulet. Jag fick träffa andra kvinnor med liknande erfarenheter, och vetskapen om att det inte bara var jag som befann mig i den här situationen gav mig en gnutta hopp.
Efter de tio dagarna återvände hon aldrig till mannen.

Svårt släppa taget

Men det svåraste kom sen, att våga släppa taget om det gamla.
- Det svåra var att släppa kontrollen. Att inte ha kontakt med honom innebar att jag heller inte hade någon kontroll på honom längre. Och det var svårt att helt plötsligt leva i ett lugn efter så många år av turbulens.

Efter lämnandet följde en lång process för att hitta tillbaka till sig själv igen.
- Under de här åren hade jag utplånat mig själv. Det var viktigt att bli medveten om mina mönster, mina värderingar och mina känslor. Att förstå att det faktiskt handlar om mina mänskliga rättigheter.

Med hjälp av självhjälpsgrupper, terapi och inte minst tidens gång har hon i dag återvänt till ett normalt liv.

Tror fortfarande på kärleken

Trots allt som hänt tror Katarina fortfarande på kärleken.
- Det som förstördes i förhållandet var tron på mig själv, inte tron på att man kan hitta någon att dela sitt liv med.

I dag har livet gått vidare. Katarina är en överlevare.
- Det gäller att trots allt vända det hemska som hänt till något positivt, i dag kan jag se det som att jag fick gåvan att hitta mig själv.

Fotnot: Katarina heter egentligen någonting annat.

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22736&a=275355




I fucking hate you
Publicerat den


När jag hörde denna låt första gången blev jag direkt att tänka på R, så lägger upp den här för att avreagera mig lite.



Livet efter
Publicerat den

Att leva i ett förhållande med en kvinnomisshandlare är hemskt, som Ni säkert redan kan lista ut. Jag har dock på senare tid märkt att många verkar tro att allting blir som vanligt när man väl lyckas ta sig ur skiten, vilket är helt fel. För mig har livet efter varit ett rent helvete och jag vet inte riktigt hur jag ska kunna gå vidare.

Efter att ha levt i ett förhållande med fysisk och psykisk misshandel i 1 år har det satt sina spår och när jag i slutet på förra året gick till psykolog blev jag diagnotiserad som paranoid. Vi (familjen) trodde först inte på det, men när jag väl googlade på vad det faktiskt innebar att vara paranoid insåg jag att jag faktiskt var det.

Fyra månader efter diagnosen träffade jag min (nu fd.) sambo. Redan från början var jag väldigt uppmärksam då jag nästan förväntade mig att jag skulle bli sårad. Det var ju vad jag blivit tidigare, så varför skulle jag inte bli det nu? Jag hade väldigt svårt för att slappna av och jag kände att jag inte riktigt kunde öppna mig när jag behövde prata. Det berodde just på misshandeln eftersom jag fick stryk varje gång jag försökte lätta på mitt hjärta och verkligen berätta vad jag kände.

Trots att jag visste att jag inte levde kvar med R så kände jag en klump inom mig. Jag kunde inte öppna mig för min sambo hur mycket jag än ville. Det slutade sedan med att jag stängde in mig själv och vägrade prata med någon.

Jag har sen många år lidit av social fobi och efter misshandeln så kände jag hur det bara växte. Jag fick ångest så fort jag vistades bland mycket folk och det slutade ofta med att jag mådde dåligt och fick panik. Att träffa människor som egentligen var snälla existerade inte för mig eftersom jag inbillade mig själv att vem som helst kunde skada mig. Jag trodde ju aldrig att R skulle göra mig någonting ont eftersom han verkade så snäll, men ack så fel jag hade. 

Tyvärr lever jag med det här än idag, men jag gör så gott jag kan för att bli bättre. Om jag hade sökt hjälp redan från början så hade jag med största sannolikhet inte haft problem idag. Jag tycker därför att det är bäst att man söker hjälp så snabbt som möjligt eftersom hjälpen är så nära. Man kan vända sig till någon närstående, annars finns hjälpen att få hos socialen eller tjejjouren.

Gör inte samma misstag som mig som stängde in allting och bara lät det växa. Ta chansen när ni ändå har den. Det gäller Era liv.




Svar på kommentar
Publicerat den

Upptäckte för en liten stund sen att jag fått denna kommentar på inlägget Ställas inför rätta:

"Jätte bra och mycket starkt skrivet!Hoppas du får rätten på din sida.
En fråga:Vad har hans familj sagt om detta?"


Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på den frågan eftersom jag inte riktigt vet vart de står just nu. Hans kusiner och morbror verkar stå på min sida eftersom de vet att han har ett hemskt humör. Hans föräldrar och syskon står såklart på hans sida och tycker att det är jag som är boven i dramat. Att det är JAG som har förpestat HANS liv och inte tvärtom.

Precis efter att jag lämnade honom fick jag sms av hans mamma där hon skrev att jag borde gå till en läkare och undersöka huvudet. Att jag var en liten häxa som borde växa upp. En kompis till mig blev så arg när h*n fick veta detta att h*n ringde upp R's mamma. H*n hade högtalaren på så att jag kunde höra deras samtal och enligt hans mamma så har jag bara hittat på alltihopa. Att jag har ljugit alla rätt upp i ansiktet.

Jag har aldrig ljugit för någon om detta. Det enda jag gjorde var att undanhålla fakta då jag ville skydda honom, men jag har aldrig hittat på någonting utan detta har verkligen hänt. Det är klart att ingen vill tro detta om sin son, men de får faktiskt leva med sanningen om att han har behandlat en annan människa på det här viset.

Hans föräldrar står alltså på hans sida, men några av hans släktingar verkar stötta mig i det här vilket känns ganska bra. Sen har jag även min familj och vänner som varit med när det hänt saker, så ingen kan komma och säga att det aldrig har hänt. För det har det.



Kvinnomisshandel
Publicerat den



Det är skillnad mellan en våldsam man och en man som slår kvinnor. Om det är kvinnomisshandel du syftar på, är det så att det inte är kvinnor som väljer att leva i våldsamma förhållanden utan det är män som väljer att misshandla kvinnor. Det är en myt att kvinnor går från det ena våldsamma förhållandet till det andra. De flesta gör inte det. Kvinnor är utsatta just på grund av att de är kvinnor. På en samhällelig nivå är kvinnor som grupp underordnade män som grupp. Kvinnomisshandel är ett symtom på den bristande jämlikheten mellan män och kvinnor. Kvinnor från alla olika grupperingar och samhällsskikt är utsatta för våld. Det huvudsakliga skälet till att kvinnor stannar i ett våldsamt förhållande är rädsla för vad som ska hända, med henne själv eller barnen, om hon försöker och misslyckas. Faktum är att de flesta kvinnor försöker lämna sina män ett antal gånger innan de faktiskt lyckas. Våld föregås av en gradvis ökande psykisk misshandel och kontroll, något som också gör det svårare för kvinnan att bryta upp. Kontrollen innefattar oftast även ekonomisk kontroll och många kvinnor har inte tillgång till sina egna pengar.

Kvinnor som har gått igenom denna process berättar historier som i stort överensstämmer med varandra. Här följer några tidiga tecken på att allt inte står rätt till.

Inställning till kvinnor:
Vad säger han allmänt om kvinnor, hur de uppför sig, klär sig osv. Vad anser han om sina kvinnliga kollegor? Hur och efter vad värderar han en kvinna? Om han är nedlåtande och respektlös mot kvinnor i allmänhet, kommer han antagligen behandla dig likadant.

Svartsjuka:
Män som visar tecken på överdriven svartsjuka har ett stort kontrollbehov. Var särskilt vaksam om han börjar ställa dig till svars för hur han känner. Om du hoppar över din tjejmiddag på grund av hans inställning, då har han börjat ta kontrollen över ditt beteende.

Våldsamt beteende:
Blir han arg och slår sönder saker hemma hos dig, sparkar söner dörrar eller slänger porslin? Detta är våldshandlingar med syfte att skrämma dig.

Isolering:
När isoleringsprocessen börjar kan man lägga märke till mönster i hans beteende. Han kanske kör dig till och från skolan/jobbet. Han skulle gärna vilja att du jobbade mindre och var hemma mer. Han vill att ni ska göra allt tillsammans och låter dig inte träffa vänner och arbetskamrater själv. Du börjar tappa kontakten med dina vänner, eftersom han inte gillar att du träffar dem. Oftast säger han inte rakt ut vad du får göra utan du märker på hans reaktioner vad han tycker ändå.

Ökande kontroll:
I början handlar det bara om att han ska vara med och bestämma allt, oavsett om det bara rör ditt liv. Det är han som bestämmer vad ni ska prata om och vad ni ska göra. Detta utökas successivt och till slut är det han som styr både vad du tänker, säger och gör.

För den som blir utsatt finns det ett antal saker man kan göra.

För en hemlig dagbok:
Skriv ned varje gång han hotar eller slår dig. Det är svårt att komma ihåg efteråt vad det egentligen var som hände. Förvara dagboken på jobbet eller någon annan stans, dit han inte har tillgång.

Anförtro dig åt någon:
Berätta för någon som du kan lita på, vad du är med om. Även om du inte orkar göra något åt saken nu, så är det i alla fall någon som vet.

Dokumentera:
Försök att skriva ned och fotografera dina skador. Om du går till doktorn ska du alltid be om hjälp att ta ett foto. Du behöver inte använda dem men om du vill anmäla din man en dag så finns de fortfarnde kvar.

Tro inte att det inte kommer hända igen:
Ordna en flyktväg så att du kan gå när du vill. Kontkata en vän, släkting eller ett kvinnohus. Be någon om en nyckel, så att du alltid har någonstans att ta vägen oavsett vilken tid på dygnet det är.

Kontakta en kvinnojour:
På ett kvinnohus tror de på dig och kommer att hjälpa dig den dag du bestämmer dig för att gå. De kan stötta dig och hjälpa dig, om du behöver nytt boende, skyddad identitet osv. Du kommer också att träffa andra kvinnor som har varit med om samma sak, så du kan få stöd och nya vänner.

Gör en polisanmälan:
Acceptera inte det han utsätter dig för. Våld mot kvinnor och barn är ett brott. För din egen skull och för att han ska förstå att det han gör är fel, anmäl honom till polisen.




Die, motherfucker, DIE!
Publicerat den

När jag tänker tillbaka på allting blir jag så jävla förbannad. Jag förstår inte hur man kan utsätta en annan människa för någonting så hemskt och brutalt. Man fick ofta höra att man var hans själsfrände, men om han verkligen älskade mig så hade han aldrig krökt ett hårstrå på mitt huvud.

Det låter hemskt att säga, men människor som brukar våld mot andra för att tillfredsställa sig på något sätt borde inte få leva. Jag kan inte se att han misshandlade mig av någon annan anledning än att det var stimulerande för honom och det finns de som tycker likadant som mig i denna fråga.

Det är vid såna här tillfällen som jag faktiskt önskar att vi hade dödsstraff i Sverige. Att livstids fängelse verkligen var livstid och inte bara 14år. Dessa människor borde få sitt straff istället för att komma undan med det för att sedan kunna utsätta andra för samma lidanden. Det är inte rätt!




Ställas inför rätta
Publicerat den

För Er som inte har hängt med i min blogg så länge tänker jag nu berätta lite grann om vad jag var med om för inte så länge sedan så att ni inte undrar över det här med polisutredningen. Det är inte jag som har gjort någonting, utan jag har blivit utsatt.

När jag var 17 år inledde jag ett förhållande med en kille, R, som jag lärde känna via en gemensam kompis när jag var 14 år. Vi växte upp i samma by i Dalarna, men eftersom han var lite äldre än mig hade han såklart fått jobb och flyttat till Stockholm. Till en början hade vi ett distansförhållande, men efter 3 månader kände vi att det blev alldeles för jobbigt att pendla och jag flyttade därför in hos honom.

Allting kändes toppen och jag var otroligt lycklig, tills en dag då allt vände. Efter att ha bott tillsammans i 3 månader började jag se antydningar till aggressioner hos honom och en eftermiddag i början på hösten fick jag smaka på hans vrede för första gången.

Han hade varit ute och festat i samband med jobbet och eftersom jag inte ville vara ensam hemma med katterna vi precis hade köpt bjöd jag därför hem en kompis som jag träffat i min nya skola. När han kom hem mitt i natten var det inga problem, utan han gick och lade sig på soffan för att sova. På morgonen när alla hade vaknat gick han direkt in i sovrummet, startade datorn och bad oss att vara så tysta som möjligt. Fanny och jag tittade på tv i vardagsrummet, men R tyckte att vi hade alldeles för hög volym och bad min därför att sänka eftersom han hade huvudvärk pga. baksmällan.

Jag sänkte volymen på tv:n och vi började därför att prata istället. Även då bad han oss att vara tysta och det slutade sedan med att han sa åt mig att komma in i sovrummet. Han stängde dörren, tog  tag i min käke och kastade ner mig i sängen. Han ställde sig sedan över mig, tryckte till hårt om käken och frågade om det var för mycket begärt med lite lugn och ro.

Efter det gick jag med gråten i halsen ut i vardagsrummet och Fanny såg direkt på mig att någonting var fel, men jag vågade inte berätta att han blivit arg på mig. Det slutade sedan med att jag följde med henne ut så hon fick gå hem.

Det tog mig ett tag innan jag kunde glömma vad som hänt och lugna ner mig. Jag försökte intala mig själv att det här var en engångsförteelse och att det aldrig skulle hända igen, men så blev det tyvärr inte. Det dröjde inte länge innan samma sak hände igen och även denna gång fanns det alkohol med i bilden. Jag försökte då övertala mig att det här endast skulle hända då han varit ute och festat med jobbet.

När festande inte längre stod på schemat kände jag att jag äntligen kunde slappna av. Tji, fick jag! Nu började det att hända slumpvis och det kunde ske när han t.ex. missuppfattade någonting jag sa eller om jag inte gjorde som jag blev tillsagd. Han var nämligen en riktig latmask och eftersom han ansåg att det var viktigare att jobba och tjäna in pengar än att gå i skolan och skaffa sig en utbildning så fick jag göra allting i hemmet.

Om jag t.ex. inte lagade mat och serverade honom kunde det sluta med att jag fick stryk. Jag var den som tog hand om allt, t.o.m ekonomin fast det var han som tjänade ihop 94,5% av pengarna vi hade varje månad. Han var en karl som tyckte att kvinnan skulle sköta allting i hemmet. Att kvinnor inte hade någonting att säga till om, så jag levde ju efter det eftersom jag älskade honom och ville vara honom till lags.

Jag fick sköta i princip allt och när jag hade betalat alla räkningar och handlat så brukade han kolla kontot för att se hur mycket vi hade kvar som han kunde spendera på sitt spel (World Of Warcraft). Om det inte fanns tillräckligt med pengar brukade han bli så pass arg att han misshandlade mig ordentligt. Jag minns att han vid flertal gånger tagit stryptag på mig, lyft upp mig från golvet och dunkat mitt huvud i väggen just bara för att vi inte hade så mycket pengar som han hade räknat med.

Ju längre tiden gick desto mer stryk fick jag ta. Jag minns en gång då han slog mig blodig bara för att jag inte ville ligga naken inför honom. Efter det trodde jag att han skulle sluta, men så blev det tyvärr inte. Det blev i själva verket tvärtom. Misshandeln kom nu nästan dagligen och den var så allvarlig att jag fruktade för mitt liv. 

6 månader efter första slaget blev han förflyttad inom jobbet och vi kände då att det skulle bli en nystart för oss. Det kändes jättebra eftersom vi skulle flytta tillbaka till byn där vi båda är uppväxta. I början kändes allting jättebra och misshandeln minskade.

När vi hade bott i lägenheten i 1 månad blev jag gravid. Till en början var vi båda jätteglada och vi ville definitivt behålla det. Jag gick ofta med ett leende på läpparna, men när jag gått några veckor in i graviditeten började hans aggressivitet att komma tillbaka. Jag minns att han vid ett flertal gånger kastat mig i golvet, sparkat på mig och skrikit:"Du ska vara jävligt glad över att du är gravid!".

När jag var gravid i v.9 stod jag en lördagkväll och lagade pannkakor. Jag skulle grädda den första pannkakan och insåg sen när jag skulle vända på den att jag tagit för lite smet. Därför valde jag att slänga den eftersom den var så pass klibbig och söndertrasslad att det inte var någon idé att äta den. R kom efter en stund in i köket, såg pannkakan och sa:"Varför har du kastat den? Jag kunde ju ha ätit upp den." Mitt svar blev då att jag inte kunde veta det. Trots att jag sa det i samtalston blev han rasande och ni kan nog föreställa er vad som hände sen.

Han tog tag i käken som han brukade göra, tryckte till tills jag fick så pass ont i kinderna att jag knappt kunde gapa. Sedan tog han tag om min hals, lyfte upp mig mot kylskåpet och dunkade huvudet i det. Han höll kvar mig i halsen och gick sedan mot dörren som går mellan sovrummet och köket. Då lyfte han upp mig 2-3dm ovanför golvet så att jag knappt kunde andas, dunkade huvudet i dörren, kastade mig på golvet och sparkade på mig. Till en ren reflex skrek jag och hans svar blev då:"Skrik som om jag höll på att döda dig. Gör det bara!".

Efter den kvällen rasade allting samman och det slutade med att jag ställde ett ultimatum: Sök hjälp eller förlora mig. Det slutade då med att han blev inlagd på psyk i Säter under 3 dagar, men det hjälpte ingenting trots att han medicinerades med antidepressiva. Han slarvade nämligen med tabletterna och hans humör blev då ännu värre än det var tidigare.

För er som undrar så valde jag att inte behålla barnet då jag inte ville utsätta det för samma smärta som jag fick utstå. Jag kände att jag gjorde barnet en tjänst genom att låta "henne" somna in.

Många frågar sig kanske hur jag kunde vara så dum som stannade. När han slog mig sa han 9/10 ggr:"Varför gör du såhär?". Jag intalade mig därför att jag förtjänade att bli misshandlad och därför stannade jag. Det var första gången jag bodde tillsammans med någon och visste inte riktigt hur ett samboförhållande skulle vara.

Han manipulerade mig och fick mig att tro att jag hade gjort mig förtjänt av varje litet slag, fast jag såhär i efterhand vet att hela ansvaret låg hos honom. Man har alltid ett val och han kunde ha valt att inte slå mig. Visst, jag kunde ha valt att gå också, men eftersom jag blev så pass manipulerad var det jättesvårt.

Det tog mig 1 år innan jag klarade av att lämna honom och såhär i efterhand känner jag att det var det bästa beslutet jag någonsin tagit i mitt liv. Det jag har beskrivit för er är inte ens en bråkdel över vad som har hänt och det kanske inte låter så märkvärdigt i era öron, men om jag inte hade tagit mig ur det här förhållandet så hade jag varit död idag.

Det har varit jobbigt för mig att skriva detta inlägg, men jag valde att göra det eftersom jag så gärna vill hjälpa andra. Jag vet att det finns fler tjejer som lever i misshandelsförhållanden, men som känner att de inte kan ta sig därifrån. Jag säger bara:Gå medan ni ändå har livet i behåll. Det blir aldrig bättre.

Det är lite över 1 år sedan som sista slaget kom och jag valde att polisanmäla honom i december -08. Just nu är jag mitt uppe i en polisutredning och har precis fått besked om att jag blivit tilldelad advokat. Nu väntar jag bara på rättegång. Jag tänker stå på mig, för man behandlar inte en annan människa på det här sättet.

Så om ni skulle se tecken på aggressivitet så ta tag i det direkt. Hjälpen är nära och det finns stöd att få. Ta ingen skit! Ni är värda så otroligt mycket bättre.




It's been years
Publicerat den

Idag var jag med om någonting märkligt. När jag satt och tittade på tv ringde min yngsta moster hem till oss. Hon pratade först med mamma och frågade sedan om någon av oss ungar hade lust att prata lite. Eftersom vi inte har hört av henne på flera år så tänkte jag ge det ett försök och det kändes faktiskt ganska bra.

Hon sa att hon bor i Falun (vilket jag redan visste) och berättade då att jag själv bott i Falun, bara någon minut ifrån henne. Sen pratade vi lite allmänt, vilket bara var trevligt.

Jag blev ganska förvånad när hon ringde, men blev samtidigt glad eftersom jag tycker att familjen ska hålla ihop. Det enda som fattas nu är att man börjar få kontakt med morbror och morfar igen. Jag har inte träffat min morbror sen sommaren -05 och då passade jag på att åka dit i samband med att Rasmus skulle gå på en Iron Maiden-konsert.

Morfar har vi inte pratat med på år, så egentligen bryr jag mig inte så mycket om det eftersom jag inte minns honom sådär jättemycket. Tycker dock det är kul nu när man börjar "få tillbaka" familjen.

Får väl se om man träffar Petra (som min yngsta moster heter) någon dag. Har inte träffat henne sen min kusin Sabrina, hennes dotter, bara var några månader. Hon är nu 9år.



Firande
Publicerat den

Idag skulle jag haft två saker inbokat i schemat, men eftersom det krockar så var jag tvungen att välja en aktivitet. Det var antingen att fira min kompis 19-årsdag eller fira jul med släkten.

Det kändes väldigt tungt att behöva välja eftersom jag gärna hade gjort båda delarna, men till slut valde jag att fira jul med släkten efter att Sara puschat mig till det med tanke på att jag var så osäker. Att jag valde just det berodde mest på att Sara ville festa och sen gå ut på krogen. Jag är inte den festande typen och eftersom jag inte mår 100% bra just nu kände jag att jag ville ta det lite lugnt ett tag. Det hade varit skillnad om vi hade firat själva, men nu ska hon ha fler hos sig och det skulle bara kännas konstigt.

Jag kände direkt att Sara blev besviken när jag berättade att jag kommer att fira jul med släkten istället, men jag hoppas att hon förstår hur jag tänker också. Med tanke på att jag faktiskt har social fobi (är inte helt återställd än), så skulle det bara kännas konstigt med andra runt omkring. Jag hade då blivit väldigt tystlåten och kanske t.o.m tillbakadragen vilket inte hade varit sådär jättekul med tanke på att det faktiskt är hennes födelsedag.

Även om jag inte är där så hoppas jag att hon får en bra födelsedag och jag ska gottgöra henne när jag mår bättre.



Utökning av nyårslöfte
Publicerat den

Jag satt och funderade lite över det här med mitt nyårslöfte. För att underlätta det lite för mig själv har jag nu även lovat att jag ska föra träningsdagbok och matdagbok. Jag gjorde det när jag gick på innebandygymnasiet i Falun och det fungerade väldigt bra. Då fick man en översikt av hur man åt i förhållande till hur man tränade, vilket jag anser är jätteviktigt.

Jag använde mig även av ett program som heter Kostkoll. Där ser man allting i diagram och kan även på tips på hur man ska få i sig alla näringsämnen som man missat. Ett riktigt bra program om jag ska vara ärlig. Tänkte ladda ner det på datorn och använda mig av efter nyår.

När jag har börjat plugga på komvux har jag äntligen råd att köpa årskortet i simhallen som jag så gärna vill och eftersom det då blir fler träningspass i veckan än nu vill jag gärna skriva träningsdagbok. Jag tycker om i princip allt som har med idrott att göra och jag mår personligen bättre av att föra denna "statistik" då jag känner att jag har större koll på vad som händer i mitt liv.

Nu ser jag fram emot det nya året eftersom jag gett mig fan på att det ska bli ett år jag aldrig glömmer! (och den här gången menar jag på ett positivt sätt)



Nyårslöfte
Publicerat den

Jag har så många gånger försökt att avlägga ett nyårslöfte, men det är inte många gånger som jag har klarat av att faktiskt hålla det. Den här gången har jag avlagt ett löfte som jag vet att jag kommer att hålla.

Eftersom jag älskar att träna så har jag lovat mig själv att jag först ska nå min målvikt och sen börja bygga muskler. Jag har under många år varit missnöjd med hur jag ser ut och jag vägrar ha det så. Därför tänker jag nu ta tag i det så att jag faktiskt kan vara nöjd med mig själv istället för att gå och skämmas över hur jag ser ut.

Målet just nu är att jag ska kunna visa mig i bikini till sommaren utan att behöva ha ångest. Tränar jag regelbundet vet jag att det kommer att gå, vilket jag ser fram emot då jag inte kunnat bada ordentligt på flera år.

På måndag ska mamma och jag till Kupolen. Jag har kikat lite grann på träningsredskap som jag vill ha och idag när jag pratade med mamma sa hon att hon kunde köpa dem till mig i tidig födelsedagspresent. Jag är dock osäker över vilken vikt jag ska ha på hantlarna. Eftersom jag har problem med axlarna efter misshandeln kan jag inte ta för tunga vikter först, utan måste börja lätt. Jag får väl helt enkelt ta de lättare vikterna nu av mamma, så får jag önska mig lite tyngre vikter av övriga släkten. Det kostar knappt någonting ändå.

Detta är vad jag har kikat på (vill även ha en rockring, men hittade ingen på Stadiums hemsida):


Casall Black rope II, 99:-


Casall Casall G Hant 2X1, 149:-



Casall Power Grip II Medium, 99:-






Merry Christmas
Publicerat den

För er som inte har förstått så är det julafton idag, men för mig känns det som en helt vanlig dag. Julafton är inte detsamma längre nu när man har blivit till åren, så firandet går helt enkelt ut på att äta lite god mat och titta på Kalle eftersom vi inte ger varandra julklappar längre.

Jag har nog inte gett min familj några julklappar sen julen -07 eftersom jag inte har haft några pengar till att köpa julklappar sen dess. Tänkte att jag skulle försöka köpa någonting nästa år eftersom jag vet att jag kommer att ha råd då.

Det är vid såna här tillfällen som man önskar att man hade sin egen familj som man kunde skämma bort. Jag minns ju själv hur det var när man var liten och man såg fram emot alla presenter m.m. Längtar tills man har egna barn och får se deras reaktioner när de öppnar alla julklappar.



Dikt för denna gång
Publicerat den

Varje gång jag åker till minneslunden har jag alltid med mig en dikt och eftersom det alltid tar mig tid att skriva ihop en bra dikt så började jag redan förra veckan och blev klar i söndags. Såhär låter dikten som jag ska ha med mig till minneslunden denna gång:


" Jag vet att det ej är din födelsedag
Men jag vill ändå sitta vid dig ett litet tag.

Visa att jag hos dig för evigt finns
Och att jag alla ögonblick med dig minns.

Visa att jag älskar och tänker på dig.
Att du alltid finns djupt inom mig.

Tomheten växer och längtan är stor
Nu när du i min mage ej längre bor.

Tankar och känslor kommer och går
Nu när sorgen och saknaden förvandlas till sår."




Visit my baby
Publicerat den

Den 19/1 är det Kims födelsedag, men eftersom jag inte har råd att åka dit då kommer jag att åka den 2/1 istället eftersom lillebror ändå ska till Falun och spela handboll. Eftersom han ska vara och spela på Lugnet kan jag smita iväg till minneslunden eftersom det bara tar någon minut att gå dit.

Om jag går själv eller tar med mig någon är inte bestämt än. Jag har alltid varit själv när jag varit på minneslunden eftersom jag är en sån som helst inte gråter inför folk och risken är stor att jag gråter när jag går dit eftersom Kim är det jag värderar högst i mitt liv.

När jag är på minneslunden tänker jag tillbaka på allt som varit och jag kan inget annat än att skämmas över vad jag har gjort. Det känns tungt när man tänker tillbaka på det även om jag tog detta beslut för Kims bästa.

Jag ångrar inte aborten, utan jag ångrar hela graviditeten. Att jag ens var så korkad att blanda in ett barn i bilden för att jag kände mig oälskad. Jag fattar inte hur jag kunde göra någonting sånt, så varje gång jag tänker på detta brister jag ut i gråt. Det är en anledning till varför jag alltid är själv när jag åker till minneslunden.

Det finns nog inte många som kan förstå sorgen som jag känner och det är så otroligt svårt att förklara för de som inte upplevt detta själv.



Viktras
Publicerat den

Jag har nu äntligen listat ut varför jag har rasat i vikt, vilket känns väldigt bra eftersom jag då inte behöver vara lika orolig som jag har varit tidigare.

Jag har kommit fram till att det är tack vare p-pillerna som kilona har rasat av mig som vatten på regnkläder. I alla år som jag har ätit p-piller så har jag varit smal, men när jag har slutat med dem har jag gått upp i vikt.

När jag och R beslutade oss för att börja försöka få barn gick jag upp några kilon i vikt innan jag blev gravid och efter min abort började jag med p-piller igen och gravidkilona rasade av mig på bara några dagar.

Björn och jag försökte ju få barn och när jag slutade med mina p-piller gick jag upp ca 8kg på 3-5 månader. Strax innan han gjorde slut så började jag att äta dem igen och kilona riktigt rasade av mig trots att jag åt ganska bra.

Jag vet att jag slarvar ganska mycket med maten just nu, men jag tror att p-pillrena är den stora boven i detta drama. Det känns ganska skönt att veta det eftersom jag då inte behöver ha så stor ångest över vad jag stoppar i mig även om jag faktiskt tar avstånd från mat och tilltugg som jag tidigare gillat.

 




Filmkväll
Publicerat den

Igår var jag på filmkväll hos Sara och Micke. De kom och hämtade mig hos mamma och pappa, vilket var snällt eftersom jag inte hade någon möjlighet att ta mig till dem. De passade på att titta på våra hamstrar en liten snabbis och det verkade som att de kärade ner sig i dem direkt. De är så söta ☺

Förutom att det var ganska kallt i lägenheten så var det väldigt roligt. Jag skrattade så mycket när vi tittade på film att jag fick ont i magen. Visst, Sara och jag pratade väl mest under filmerna eller så pratade jag med Jonny i telefon, men jag tyckte att det var väldigt kul ändå.

Sara och jag pratade väldigt mycket imorse och jag tror inte att vi klev upp ur sängen förrän de skulle skjutsa hem mig.

Det var skönt att få komma bort lite och tänka på annat. Jag är så fruktansvärt nervös inför imorgon, så det var skönt att bara umgås och få fokusera på någonting annat.

Tack Sara och Micke för en rolig kväll ♥




Ett år har gått
Publicerat den

 

För exakt ett år sedan gick jag till polisen och anmälde R för misshandel. Jag minns det som om det vore igår. Jag var så otroligt nervös och jag hade nog aldrig klarat av att genomföra anmälan om inte Sara hade följt med mig. Det kändes jättebra att ha någon vid min sida som stöttade mig.

Jag har haft många som stöttat mig angående detta och det är många som håller tummarna för att utredningen ska gå bra. Hur det går just nu vet jag inte eftersom jag inte har kontakt med polisen. Sist jag hörde någonting var i september och då var det jag som ringde dem för att höra vad som händer.

Om det blir någon rättegång vet jag inte, utan det får tiden utvisa. Jag hoppas dock att han får sitt straff för det han har gjort mot mig är inte acceptabelt. Det kommer att hemsöka mig hela livet och jag tycker inte att han ska få komma undan med vad han har gjort.

Ska jag vara helt ärlig är det jättejobbigt att det ska behöva ta sån tid eftersom jag vill få det här överstökat så att man kan gå vidare sen. Så länge utredningen håller på kommer jag att ha en klump i magen, vilket inte är särskilt bra. Därför är jag väldigt glad över alla som håller tummarna för min skull.

 




Klippning
Publicerat den

Idag var jag och klippte mig eftersom det var ett tag sedan jag gjorde någonting med håret. Eftersom jag inte hade klippt mig sedan september -08 så var det såklart slitet och Helle var tvungen att ta en del. Det såg ganska tråkigt och livlöst ut, så hon klippte även upp det för att få mer liv i håret.

Hon sa att hon endast skulle ta någon centimeter, men så blev det tyvärr inte. Jag känner mig därför ganska naken nu när håret blev så pass kort. Jag försöker att spara ut det, så det känns jättetråkigt nu när så mycket försvann.

Jag får ha lite tålamod nu när jag försöker att spara ut det. Eftersom jag vill ha en så pass lång längd så kommer jag nog att få vänta 2-3 år innan håret har växt sig så pass långt. Jag har nog inte så mycket val än att vänta.



Konstiga sömnvanor
Publicerat den

Den här veckan har jag haft väldiga problem med sömnen. Jag är uppe till efter midnatt och när jag väl lagt mig i sängen kan det ta upp till två timmar innan jag somnar. När jag sen vaknar och slänger ett öga på klockan så är den antingen tolv eller ett. Idag klev jag t.ex. upp strax efter kl.13:30.

Anledningen till att jag har svårt för att sova är att jag har haft en kille i tankarna under ett par dagar nu. Jag hade ett förhållande med den här killen för några år sedan och nu när vi har fått kontakt igen så känner jag hur känslorna riktigt kommer tillbaka. Jag vet inte vad han känner, men vi har pratat om att träffas. Det är dock inte bestämt.

Det känns lite nervöst med tanke på att det var så länge sedan vi hade ett förhållande, men just nu tror jag inte att någon av oss tänker i de banorna även om vi tänker på varandra. Jag försöker att fokusera på mig själv även om det är svårt att inte tänka på honom just nu ♥



Utvärdering av träning
Publicerat den

Idag var jag och tränade med damlaget i min modersklubb. Jag trodde att folk skulle vara spända och tysta när de såg mig, men de verkade bara vara glada över att se mig vilket kändes bra.

Jag förväntade mig att träningen skulle gå ganska dåligt, vilket den gjorde också med tanke på att jag inte hade rätt knäskydd på mig. Jag lämnade kvar mina favoritknäskydd hos Björn, vilket jag inte skulle ha gjort. Jag fick istället ta ett par skydd som jag hade för ett antal år sedan och det resulterade i att jag inte kunde koncentrera mig och att jag fick ont i knäna. Ett tag ville jag bara kliva av, men härdade ut tills träningen var slut.

Det är tänkt att Björn ska skicka upp knäskydden åt mig och jag hoppas på att han gör det snart eftersom jag inte står ut med de jag har nu! Han har dock inte så mycket pengar, så jag antar att jag kommer att få vänta ett tag.



Snart där
Publicerat den

Fr.o.m den 1/12 lovade jag mig själv att jag skulle försöka att gå ner lite i vikt, men att jag bara fick väga mig första dagen i månaden. Idag var jag så nyfiken att jag inte kunde hålla mig, så jag ställde mig på vågen. Jag trodde att den skulle stå på ca 57kg som sist jag vägde mig, så jag blev ganska chockad när den stod på 55.6kg.

Mitt mål är att väga högst 55.0kg, så jag är väldigt nära. Det enda jag har gjort är 100st sit-ups innan jag gått och lagt mig och det har resulterat i att jag har gått ner 2kg på en vecka. Jag har dock lagt märke till att jag får ont i revbenen när jag gör sit-ups, vilket troligen beror på att jag blivit så smal. Jag ska prova att göra de i en annan ställning och se om det hjälper. Vill trimma magen lite grann :)

När jag har råd kommer jag att börja simma några gånger i veckan för att gå ordning på hela kroppen. Det blir lite enformigt att träna en muskelgrupp, så jag tänkte att jag skulle börja simma så jag får träna hela kroppen istället. Hur jag ska ha råd med det är en annan fråga, men det är nog minsta problemet just nu.

Nu är det bara 5kg kvar sen har jag nått mitt mål. Jag försöker dock att inte stressa fram det eftersom jag ändå har sagt att jag har till sommaren på mig. Det är egentligen inte kilona jag är ute efter, utan det är själva kroppsformen. Vill få bort mina kärlekshandtag, trimma magen och få bort lite på låren.

Har några styrkeövningar jag tänkte att jag skulle göra, men jag tänkte inte börja med de förrän efter nyår då mitt nyårslöfte är att ta tag i mig själv. Just nu värmer jag bara upp lite, sen efter nyår ska det tränas.



Träning på onsdag
Publicerat den

Under kvällen har jag varit i Bergahallen och kollat på damernas träning. Det första jag fick höra av en gammal lagkamrat var:"Är du inte ombytt?". Det värmde i hjärtat eftersom det då märks att de vill att jag börjar träna med dem.

Jag pratade lite med Tobias (tränaren) och berättade att jag varken har byxor eller knäskydd. Vi gick då ner i förrådet och hittade ett par byxor. Jag hade tur med tanke på att det var samma modell och färg på dessa byxor och på dem jag kastade. Knäskydd har jag hemma, men det är egentligen bara skit. Det får dock duga så länge tills jag har råd att köpa nya.

Jag börjar att träna med dem redan på onsdag, vilket känns jätteroligt! Blev jättelycklig när jag gick hem med byxorna i handen. Det första som hände när jag kom hem var att dra fram mitt målvaktsställ och prova det. Det känns jättebra :) Knäskydden är dock obekväma, men jag ska köpa nya efter årsskiftet.

Ser fram emot onsdag så jag håller på att dö!



Framsteg
Publicerat den

Under kvällen läste jag igenom min dagbok från år -06 och blev faktiskt lite förvånad över vad jag fick se. Redan när jag gick på innebandygymnasiet i Falun konstaterade mamma och jag att jag hade social fobi, vilket jag helt hade glömt bort. Under hela året försökte jag att undvika folk så mycket som möjligt genom att ta långa omvägar för att inte bli sedd. Om jag absolut var tvungen att gå förbi en hop med folk blev jag alltid spänd och nervös. Ibland fick jag sån ångest att jag bara ville bryta ihop.

Jag har alltså konstaterat att jag har blivit bättre med åren, för kan jag gå på krogen utan att få ångest så har jag definitivt blivit bättre. Det är klart att jag inte är helt återställd, men det går sakta men säkert framåt iaf och det är stort för mig. Det känns som att allting börjar gå i rätt riktning för ovanlighetens skull.

Jag läste också att Rasmus tyckte att jag skulle prata med någon om detta och det tog mig 2 år innan jag klarade av att göra det. Det fungerade dock inte så nu pratar jag med vänner, bloggar och skriver dagbok. Det hjälper faktiskt mer än man tror.

Det är klart att jag har lång väg kvar att gå, men jag är iaf påväg i rätt riktning. Får jag bara lite tid så kommer alltid att bli bra i slutändan.



Gårdagen
Publicerat den

Igår, eller snarare inatt, var jag och Sandra ute på krogen Underbar och dansade. Jag tänkte därför att jag skulle berätta lite om det eftersom jag antar att det iaf finns någon som är nyfiken.

Jag började att göra mig i ordning strax efter kl.20 och Sandra hämtade mig runt 22-tiden. Hon hade tre killkompisar som skulle med, så vi åkte till dem först och var där i ca 1 timme innan vi gick ner på krogen. När vi kom dit var det ganska lite folk, men med tiden började det att rasa in. Det var ganska mycket folk man kände, men det sket jag fullständigt i, utan jag försökte att slappna av så mycket jag kunde.

Vi satt först och pratade lite i soffan, men när det kom en bra låt gick vi istället upp för att dansa då jag kände hur det riktigt kliade i kroppen. Jag älskar att dansa, även om jag ser ut som en kråka när jag gör det. Vi dansade i princip hela kvällen och två av killarna som hängde med dansade runt mig. En var på mig så pass mycket att jag faktiskt drog Sandra åt sidan så att jag fick vara ifred. Jag kände mig bara besvärad och obekväm.

Eftersom jag är nykterist så drack jag endast ett glas vatten under kvällen. Vi dansade så mycket att man blev alldeles varm och torr i halsen, så det fick bli lite vatten. En av killarna försöka få mig att dricka, men han lyckades inget bra.

När vi kände att vi dansat färdigt för kvällen åkte vi till Mickes lägenhet (en av killarna som var med) och satt där i 2 timmar och pratade lite. Efter ett tag såg Sandra att det var någonting med mig och sa då:"Sluta tänka, Lollo". Under hela kvällen fanns det nämligen en speciell person i mina tankar och jag hade lite svårt för att fokusera på någonting annat än honom. 

Sandra skjutsade hem mig så att jag var hemma ca 04:30 och eftersom klockan var så mycket gick jag och lade mig direkt. Jag upptäckte då att min barndomskompis Mattias hade ringt mig runt kl.03. Jag hade nämligen inte telefonen med mig, utan hade lämnat den hemma för säkerhets skull. Han var ute och firade sin kompis 18-årsdag, så det var säkert bara fylleringning eller nåt.

Jag hade ganska svårt för att somna till en början pga. alla tankar i huvudet, men lyckades till slut slumra till. Jag vaknade runt 12:30, men gick inte upp direkt utan låg och drog mig lite.

Min utvärdering av kvällen blir: Det var roligt att umgås med Sandra, men krogen är inte mitt rätta element. Om jag inte hade haft denna kille i tankarna så hade jag nog kunnat slappna av mer, men det  gör ingenting. Kvällen fick godkänt ändå :)




Fullbokat
Publicerat den

Det här är första gången på flera år som jag har haft en fullspäckad vecka. I början av veckan har jag inte gjort så mycket, men i slutet av veckan är det fullbokat. Det känns ganska konstigt att faktiskt ha en aktivitet varje dag.


Torsdag: Under eftermiddagen är Mattias här för att snacka lite skit och bara umgås. Vi tittar på Gustaf 2 och Mr. Nice Guy medan vi pratar lite (Träffade Mattias när han kom till min skolan då vi var 8 år. Vi har varit vänner sen dess).

Fredag: Sandra och jag ska gå ut på krogen. Det var 5 år sedan vi gjorde någonting tillsammans, så vi ska gå ut och bara umgås. Eftersom jag är nykterist och hon ska köpa bil så är kvällens syfte att snacka lite skit och dansa lite.

Lördag: På eftermiddagen åker jag till Kupolen med Sara K och hennes pojkvän Micke (som jag träffat tidigare via högstadiet).

På kvällen ska jag till min barndomskompis Mattias (inte samma kille som i torsdags) och titta på film. Har inte träffat Mattias på lite över 1 år, så det är nog dags att börja umgås med lillbrorsan lite (har umgåtts sen vi gick i blöja).

Söndag: Min bästa vän Sara H och jag ska till Ludvika sporthall och titta på innebandy. Ludvikas herrar i division 5 möter Söderbärke.

Måndag: På kvällen sticker jag ner till sporthallen för att prata med tränarna till damlaget i min modersklubb för att se om de behöver en målvakt till.


Det känns väldigt ovant och konstigt att ha någonting varje dag, men det kan även vara nyttigt eftersom jag då har en möjlighet att tänka på någonting annat. Kan vara skönt att få fästa tankarna på någonting annat än Björn. Jag blir bara att gråta när jag tänker på honom iaf, så jag försöker att tänka så lite på honom som möjligt även om det är svårt.

Jag ser iaf fram emot de närmsta dagarna :)



Ändring i utstyrsel
Publicerat den

Igår fick jag äntligen hem kläderna som jag bestämt mig för att ha imorgon. Jag upptäckte dock att byxorna jag tänkte ha var alldeles för stora, så jag var tvungen att försöka hitta någonting annat att ha på mig undertill. Jag provade alla mina jeans, men upptäckte att jag var snyggare i en kjol som jag inte använt på år och dar.

På bilddagboken igår skrev jag att det förmodligen skulle bli för slampigt med kjol, men det passade väldigt bra. Toppen är inte för avslöjande, så jag har därför bestämt mig för att det blir kjol istället för byxor trots allt. Jag visste heller inte vad jag skulle ha för skor, men eftersom jag slopade byxorna så blev valet inte så svårt. Jag kände mig riktigt snygg igår när jag provade allting, så jag hoppas att det kommer att kännas likadant imorgon.

Jag är fortfarande lite nervös över det här med mitt leg. Eftersom jag aldrig har varit utomlands så äger jag inget pass, så det hänger på att de är snälla och släpper in mig trots att mitt leg har gått ut.



Fiesta
Publicerat den

I lördags var det tänkt att jag och Sandra skulle gå på SOLO i Ludvika, men det blev inte av eftersom jag tyckte att det var alldeles för tidigt för min del. Nu är det iaf bestämt att vi ska gå ut på fredag och jag ser faktiskt fram emot det. Sandra och jag har inte umgåtts på snart 5 år, så jag tycker att det är på tiden att vi börjar umgås igen.

Med tanke på att jag inte har varit ut på snart 4 år känns det lite extra nervöst, men jag tror att det kommer att gå bra bara jag kan slappna av bland så mycket folk.

Eftersom jag vill se någorlunda normal ut har jag beställd nya kläder som vi ska hämta ut idag. Jag har även bestämt frisyr och smink, vilket känns bra. Då slipper jag stressa med det på fredag.

Jag hoppas att jag kommer in dock, men tanke på att mitt leg gick ut i slutet på juli. Det syns tack och lov att det är jag, så man får hålla tummarna för att de släpper in mig ändå. Annars får vi gå ut när jag skaffat mig ett nytt leg.



Önskelista
Publicerat den

Inom loppet av två månader hinner både julen och min födelsedag komma, så det kanske är dags att man börjar göra upp en önskelista för ovanlighetens skull. Jag brukar annars aldrig önska mig någonting, men eftersom jag faktiskt fyller 20 år skulle det vara kul om man fick någoting som man vill ha.

Som jag skrivit tidigare så kommer pengarna jag får av mina föräldrar att gå till att hjälpa Björn, men det är också den enda hjälp han kommer att få.

Jag vet att det inte är någon idé att önska sig någonting till jul eftersom man aldrig får vad man vill ha ändå. Därför tänkte jag endast göra en önskelista till min födelsedag. På min lillebror låter det som att han tänkt köpa en cd-skiva åt mig, så jag har gjort upp en lista på skivor jag vill ha. Det finns 4st skivor jag vill ha just nu och sammanlagt kostar de ca 300kr.

Förutom det så önskar jag mig ett halvårskort i simhallen, men eftersom det nästan kostar 900kr tror jag inte att jag kommer att få det. Det är iaf vad jag önskar mig mest av allt eftersom jag älskar träning i alla olika former.

Skulle det inte bli någonting med simhallen så önskar jag mig hantlar så att jag kan bygga lite armmuskler. Det skulle nog behövas eftersom det nu bara ser ut som gelé som dallrar. Jag hoppas iaf att jag får någonting som har med träning att göra. Då är jag nöjd. ☺