Det här med att vara naturlig
Publicerat den

I december började vi med kostillskott med förhoppningen om att det skall boosta vår fertilitet. Jag började med Apiforce kombinerat med folsyra då det påstås främja ägglossningen och Mikael började med zinktabletter kombinerat med folsyra då det har en bevisad positiv effekt på spermierna. Han har dock slarvat med sina tabletter de senaste dagarna och idag erkände han att han inte vill att någon av oss skall äta kosttillskott... Han säger att han tycker att naturen skall få ha sin gång, att kosttillskott inte är naturligt. Jag förstår hans resonemang eftersom jag också vill att barnaskapandet skall vara så naturligt som möjligt, men ibland behöver naturen lite hjälp på traven. Om det visar sig att någonting är fel och att jag måste medicineras eller genomgå ett mindre ingrepp, skall vi då tacka nej till det bara för att han tycker att det inte är naturligt? 
 
Vad är naturligt/inte naturligt för Er när det kommer till att försöka skaffa barn?



1 år av försök
Publicerat den

Idag har vi försökt i 1 år om man ser till menstruationscyklerna. Vi bestämde oss för att börja försöka
4/2-12, samma dag som vi blev sambos 
 Jag befann mig på dag 7 i cykeln (senaset mensens första dag var 29/1. Ganska logiskt) och hade ägglossning ungefär en vecka senare. Jag hade ingen aning om det då, men nu i efterhand kan jag gå tillbaka och se när jag hade ägglossning tack vare att jag har räknat ut att min lutealfas är 15 dagar (eller rättare sagt, jag får positivt utslag på ägglossningstesterna 15 dagar innan mensen kommer). Jag använder en applikation som heter WomanLog som hjälpmedel. I den kan man notera alltifrån när man har mens, när man har ägglossning, när man har samlag, humör, symptom osv. Rekommenderas varmt 

Jag måste säga att det här året har gått fort! Jag har svårt att tänka mig att jag hade kunnat vara gravid eller att vi hade kunnat vara föräldrar nu om det hade tagit sig inom det första halvåret. Jag förstod att det inte skulle ta sig på första försöket, men att det skulle ta så här lång tid trodde jag aldrig... Det skall bli skönt att, förhoppningsvis, få en förklaring till varför det inte händer någonting.



En månad kvar
Publicerat den

Om en månad har vi påbörjat vår utredning.. Vi har inte fått någon kallelse med ett specifikt datum ännu, men det står inte på förrän den ramlar ner i brevinkastet och det är dags att besöka kuratorn. Jag är positivt inställd till det som komma skall och jag är än så länge inte nervös, inte så mycket som jag borde vara i alla fall. Jag känner mig så förberedd jag kan bli tack vare informationen som finns på internet (jag pratar då främst om 1177.se) och jag har nu kommit så långt att jag har börjat fundera över hur jag ställer mig till insemination, ägg-/spermiedonation och IVF. Jag är ganska säker på vad jag skulle vilja göra om det visar sig att jag är infertil, men det är ingenting som jag tänker nämna nu utan vi avvaktar och ser vad provsvaren från säger. 



Apoteket kvinna
Publicerat den

 
             Jag har bestämt mig för att slopa Apoteket folsyra och börja med Apoteket kvinna!

Apoteket Kvinna är ett kosttillskott speciellt anpassat för kvinnor. 1 tablett dagligen ger ett allsidigt tillskott av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Tas som ett komplement till den dagliga kosten. Innehåller extra anpassat efter kvinnors behov av vitamín B12, vitamin D3, vitamin E, folsyra samt något lägre dos vitamin A.
 
 

KÄLLA: APOTEKET


Om Ni vill läsa om vitaminerna och mineralerna som finns i Apoteket kvinna kan Ni göra det på Livsmedelsverkets hemsida → vitaminer och mineraler.



Efamol
Publicerat den

Efamol Rigel med nattljusolja bibehåller den hormonella balansen på en jämn nivå under hela månaden samt bibehåller en hälsosam hud. Nattljusolja har en hög halt GLA som är viktig just för den hormonella balansen. Efamol Rigel stödjer också hudens förmåga att behålla fukt. Antioxidanten vitamin E bidrar till att hålla huden frisk och välmående. Produkten passar alla hudtyper och verkar på normal såväl som torr hud.

GLA är ett näringsämne som spelar stor roll i våra cellers förmåga att kontrollera och reglera en mängd processer i kroppen. Bl. a samverkar GLA med prostaglandinerna som i sin tur reglerar den hormonella balansen. GLA är också ett celluppbyggande ämne som behövs för att behålla en hälsosam hud.

Innehåll per kapsel:
 Efamol Rigel nattljusolja 1000 mg varav Omega 6 fettsyror 755 mg därav GLA 115 mg, vitamin E 10 mg.

Dosering: Vuxna och barn från 8 år och uppåt: 1 kapsel per dag i samband med måltid. För att uppnå bästa resultat öka dosen till 3 kapslar under de första 8-12 veckorna. Barn 2-8 år: 1 kapsel per dag.

 

KÄLLA: VITAPOST OCH TOPFORMULA




Kosttillskott till övers
Publicerat den

Jag fick en födelsedagspresent av min syster idag också, för första gången på hundra år... Hon hade med sig en påse med kosttillskott, som hon hade till övers från när hon försökte bli gravid, som hon tyckte att jag skulle ha. Påsen innehöll Arctic root, Efamol och Rosenrot extra stark (som jag har ätit i snart två veckor). Jag skall ha ägglossning i dagarna och kan av den anledningen inte börja med kosttillskotten ännu då man skall äta dem mellan mensens första dag och ägglossningen. De skulle inte hinna ha någon verkan nu i alla fall så det är lika bra att vänta. Jag fick någonting som liknade en kastrull i keramin också, men den kan man ju inte äta 
 
Arctic root är en sorts rosenrot. Om Ni vill läsa om det kan Ni göra det här.
 
Information om Efamol kommer i nästa inlägg. 
 



Vi föräldrars stora bok om barn
Publicerat den

Mikael hade med sig ett fint inslaget paket igår när han kom hem från jobbet. Det var fyrkantigt och vid första anblicken såg det ut som en bok. Han sade innan han gav mig det att jag inte fick känna på det med risk för att jag skulle lista ut vad det var, men det var svårt att inte misstänka någonting med tanke på formen och vikten (det var tungt!). Jag lade det i säkert förvar i sovrummet och tänkte inte mer på det, inte medvetet i alla fall... Inatt drömde jag att han hade köpt en bok om barn. När jag vaknade förstod jag ingenting och tänkte:"Nej. Han skulle aldrig göra någonting sådant såvida jag inte var gravid" (det är jag inte). 
 
Jag öppnade min födelsedagspresent efter frukosten, innan min familj kom för att fira mig, och det visade sig att han hade köpt Vi föräldrars stora bok om barn: graviditet, förlossning, föräldraskap, barn 0-6 år! Jag blev alldeles tårögd när jag såg den av den anledningen att det kändes som att han verkligen hade tänkt till. Han har inte varit särskilt insatt i det här med barnaskapandet de senaste månaderna (jag antar att han också har vant sig vid att misslyckas) och nu kändes det som att han är back on track  Nu saknas det bara en bebis i magen, sen blir det lusläsning av denna bok!
 
 




TSH - tyreoideastimulerande hormon
Publicerat den

Jag är aktiv på en sajt som heter familjeliv och jag har läst i forumet vid ett flertal tillfällen att barnlöshet kan bero på sköldkörtelrubbningar (kvinnor som har genomgått utredning har berättat det här). Sköldkörtelns funktion, TSH, kontrollerar man via blodprov och det slog mig att jag tog blodprover på vårdcentralen i Västerås i somras. Jag kollade i brevet som läkaren skickat hem för att se om han hade kollat TSH och det hade han. Det stod att värdet skall vara mellan 0.2 - 4.0 och provsvaret visade att jag hade 2.33. Det skall dock understrykas att jag tog proverna i augusti. Jag vet inte hur drastiskt värdet kan ändras, men jag kommer att ta med mig provsvaren till kvinnokliniken så att de kan se hur värderna såg ut i somras. Om det är av intresse är en annan femma.
 
HÄR KAN DU LÄSA MER OM TSH.



Bakteriell vaginos
Publicerat den

Alla kvinnor har mer eller mindre flytning från slidan och det är vanligtvis inte ett tecken på någon sjukdom. När allt är som det ska fungerar flytningar som en del av försvaret mot infektioner i slidan. En flytning är oftast vit eller svagt gul och kan vara lite grynig. Den brukar lukta svagt och lite syrligt, ungefär som filmjölk luktar.

Det finns alltid bakterier i slidan och i vanliga fall har man framför allt en sorts bakterier som kallas mjölksyrebakterier. De gör att miljön i slidan blir mer sur och det hjälper till att skydda mot infektioner.
Bakteriell vaginos innebär att bakteriesammansättningen i slidan är förändrad och att andra bakterier än mjölksyrebakterierna har ökat. Det leder bland annat till att miljön i slidan är mindre sur, att mjölksyrebakterierna inte trivs lika bra och att skyddet mot infektioner därmed blir sämre. Om man till exempel smittas av klamydia samtidigt som man har bakteriell vaginos kan det därför innebära att risken att få en inflammation i äggledarna ökar.

Risken för en infektion är störst om man ska göra något ingrepp via slidan, till exempel göra en abort eller sätta in en spiral. Därför ska man informera sin läkare om att man har sjukdomen innan ingreppet görs.

Bakteriell vaginos gör att man får en illaluktande flytning som kan kännas besvärande eftersom lukten är stark. Man kan också lättare få andra besvär och även infektioner, särskilt i samband med operationer i underlivet eller om man är gravid.


Symptom

Det vanligaste symtomet vid bakteriell vaginos är illaluktande flytning där lukten påminner om skämd fisk. Lukten kan speciellt märkas vid mens och efter samlag. Den typiska flytningen är tunn och gråvit, men mängden är vanligtvis inte mer än normalt.

Behandling

Man får behandling med antibiotika som skrivs ut av läkare. Behandlingen tar tre till sju dagar men det är vanligt att symtomen kommer tillbaka igen efter någon månad.

KÄLLA: 1177.se


Jag är rätt säker på att jag i ett annat inlägg har nämnt att jag hade bakterier i underlivet -09. Jag minns inte om det konstaterades att jag hade bakteriell vaginos eller om det var någonting annat. Jag sökte hur som helst vård av den anledningen att jag plötsligt fick ökade flytningar. Det kändes ibland som om jag kissade på mig och barnmorskan tyckte att det var lika bra att kolla om allt stod rätt till. Hon skrev ut medicin och efter någon vecka blev det bättre. 
 
Jag har problem med flytningar än idag och nu har de börjat lukta. I beskrivningen ovan står det bakteriell vaginos kan ge illaluktande flytningar där lukten påminner om fisk, men jag äter aldrig fisk (makrill någon enstaka gång) och kan därför inte säga om mina luktar normalt eller inte. Jag har noterat det här i listan som skall medtas till kvinnokliniken så det är bara att hoppas på att de tar prover för att utesluta att det är bakteriell vaginos eller någon annan sorts bakterie.



Endometrios
Publicerat den

Endometrios är en kronisk gynekologisk sjukdom då vävnad som liknar livmoderslemhinnan finns utanför livmodern. I Sverige har ungefär tio procent av kvinnor i fertil ålder sjukdomen. Om du har mycket ont vid mens, riklig mens, ont vid samlag och/eller ont när du kissar eller bajsar bör du kontakta husläkare eller gynekolog.

Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan, endometrium, förekommer utanför livmodern. Vävnaden kan finnas var som helst i kroppen. Vanligast är att den finns i buken, till exempel på bukhinnan, på äggstockar, på urinblåsa eller på tarm, i ärr efter operationer i buken och i bristningar som uppstått i samband med förlossning.

Ärftliga och immunologiska faktorer kan tillsammans med så kallad retrograd menstruation, då en del av menstruationsblodet går ut i bukhålan via äggledarna, leda till att endometrios bildas.

Vid ofrivillig barnlöshet på grund av endometrios kan du ha möjlighet till provrörsbefruktning, IVF.


Symtom på endometrios

  • Det vanligaste symtomet är menstruationssmärta, dysmenorre. Vid endometrios börjar smärtorna oftast före menstruationen för att sedan bli kraftigare under mensens första dagar.
  • Djup samlagssmärta förekommer ofta redan i början av sjukdomen.
  • Symtom från tarmen är mycket vanligt, till exempel smärta när du bajsar. Symtomen kan likna dem vid IBS, känslig tarm.
  • Besvär som påminner om urinvägsinfektion förekommer ofta.
  • Mensrubbningar, såsom rikliga blödningar, mellanblödningar, oregelbunden mens och korta menscykler, det vill säga att du har mens oftare än en gång i månaden.
  • Infertilitet, ofrivillig barnlöshet, är vanligare hos kvinnor med endometrios.

Undersökning vid endometrios
En gynekologisk undersökning och din sjukdomshistoria är viktiga delar för att läkaren ska kunna ställa diagnosen endometrios.

Endometrios kan vid behov bekräftas genom titthålsoperation, laparoskopi, där typiska förändringar kan ses. Ibland kan en mikroskopisk undersökning av vävnadsbitar för att visa endometrios behöva göras.

Ultraljudsundersökning kan ibland visa på endometrioscystor i äggstockarna, men behövs inte för diagnosen.

Behandling vid endometrios
Om du har lindriga besvär räcker det oftast att behandla symtomen med i första hand anti-inflammatoriska läkemedel och p-piller, men utan blödningsuppehåll.

Behandlingen bör utvärderas efter tre månader.

Om du inte blir bättre kan annan typ av hormonell behandling eller operation bli aktuell.

KÄLLA: VÅRDGUIDEN


Det som får mig att tro att jag har endometrios är menstruationssmärtorna (läs mer om dem här). Jag kan ibland ha urinvägsinfektionsliknande smärtor i underlivet, men det är ingenting som oroar mig. Jag känner av det mellan ägglossning och mens, annars håller det sig borta. 



HSS-spolning
Publicerat den

I en barnlöshetsutredning ingår allt som oftast en undersökning av äggledarna för att se om de är öppna eller om det finns några hinder för att ägget ska kunna ta sig fram till livmodern. Detta kallas för HysteroSalpingoSonografi, eller HSS, och är en ultraljudsledd spolning.  

Tillvägagångssätt
HSS är en enkel och närmast smärtfri undersökning som genomförs polikliniskt (man får gå hem samma dag) av en gynekolog. En kontrastvätska införs in i livmodern, som sedan ska passera ut genom äggledarna om allt funkar som det ska. Detta ger en ultraljudsbild av äggledarna. Man tittar även på livmodern och äggledarnas utseende och ytstruktur. Behandlingen följs sedan upp och man får en vecka innan beräknad mens lämna ett blodprov som ska mäta det hormon som gör det möjligt för det befruktade ägget att fästa i livmodern.

När bör man göra en HSS?
En HSS-undersökning bör alltid göras vid misstanke av endometrios, tidigare bukoperationer, genomgången infektion i lilla bäckenet eller vid genomgången klamydiainfektion. Har patienten hydrosalpinx (helt blockerad äggledare, ofta vätskefylld) bör HSS undvikas på grund av dels infektionsrisken, dels att undersökningen inte tillför något ytterligare till utredningen.

Ökar HSS chansen att bli gravid?
Undersökningar har visat att spolning av äggledarna har gett goda resultat för barnlösa par. Ibland kan en HSS faktiskt leda till att mindre blockeringar som är för små för att upptäckas via själva undersök­ningarna, försvinner tack vare trycket från den insprutade vätskan. Chansen att bli gravid ökar då efter undersökningen (såvida det inte också fanns några större blockeringar). Däremot är det inte så att man automatiskt har en ökad chans att bli gravid efter undersökningen. Fer­tiliteten förbättras bara om där faktiskt fanns någon mindre blockering som försvann genom undersökningen. Var äggledarna normala redan före undersökningen sker givetvis ingen ökning av fertiliteten. 

Endometrios och spolning
Nästan varannan kvinna som har svårt för att bli gravid, har också endometrios. Genom att spola äggledarna blir en tredjedel av kvinnorna gravida - trots sin sjukdom. Studier har visat att spolning med en Lidokainlösning ökar chanserna för graviditet men denna metod är ännu på försöksstadiet.
 
KÄLLA: FAMILJELIV

Min storasyster genomgick en HSS-spolning i början av (?) december och den gjorde underverk på henne! Hon hade precis påbörjat en fertilitetsutredning/barnlöshetsutredning (samma utredning som vi påbörjar om några veckor) efter att ha försökt bli gravid i 16 månader utan resultat och hon fick ett plus på graviditetstestet bara någon vecka efter spolningen.
 
Jag bad om en HSS-spolning när jag pratade med kvinnokliniken i början av månaden och om jag förstod det rätt är det inte aktuellt i första taget. Jag tror dock att det inte skall vara omöjligt att få en godkänd med tanke på att jag misstänker att jag kan ha endometrios. Jag är säker på att det är en spolning som står emellan mig och plusset, men jag kan ha fel... 



Bebissaker
Publicerat den

Jag har samlat på mig en hel hög med bebissaker de senaste åren (jag tycker att det är smart och ekonomiskt att köpa saker pö om pö) och jag tänkte att jag skulle visa några bilder av vad jag har i förrådet idag. Jag har inte orkat ta kort på allt, men det här är i alla fall det jag har hemma so far:

- babyböcker
- babykorg
- bebiskläder i storlek 50-62
- dinglis
- fylla-i-böcker
- första hjälpen-böcker
- gravidböcker
- gravidtidningar
- haklapp
- kramdjur
- nappar
- skallra
- skor (mina första skor)
- snuttefilt
- speldosa
 
 

Edit: Jag såg precis att jag har lagt in den sista bilden två gånger. My bad!



Sen abort v.14+1
Publicerat den

Den 22/7-08 gjorde jag en sen abort i v.14+1. Den ägde rum på Falu lasarett. Jag och min dåvarande sambo, R, (som jag väntade barnet med) kom till lasarettet kl.08, men vi fick inte komma in på avdelningen förrän en timme senare. Vi satt i väntrummet och väntade till klockan var 09:40, då en sköterska kom och ropade upp mig. Jag blev tilldelad ett rum och hon började med att ge mig fyra stycken slidpiller. Hon sade att jag var tvungen att ligga stilla i en halvtimme för att de inte skulle hitta sin väg ut. Jag och R spelade kort och pratade en stund som tidsfördriv.  
 
Vid 11-tiden började det göra ont i magen, ungefär som mensvärk fast än inte så jobbig. En sköterska (jag hade flera) sade att jag inte fick äta någonting på hela dagen, utan jag fick endast dricka. Jag drack först juice, men när det började göra ont i magen bad jag om varm nyponsoppa. 
 
När klockan var 12:30 började smärtan bli starkare och en halvtimme senare fick jag två stycken tabletter att ha under tungan. När det hade gått 20 minuter och jag skulle på toaletten började jag skaka och frysa. Vi konstaterade att jag hade fått frossa och R ringde efter en sköterska, som kom med ett extra täcke och en värmekudde. Jag lade mig ner för att försöka återfå värmen. 
 
Frossan höll i sig i en timme och när det kändes bättre bestämde vi oss för att ta en promenad, jag skulle bara på toaletten. Jag hann inte mer än ut i korridoren innan vattnet gick. Klockan var då 14:05. Jag gick och lade mig i sängen igen och efter några minuter började jag få en konstig känsla i magen, det var värkar! Jag hade nu ganska ont, men det gick att ta sig igenom. Det var ungefär som stark mensvärk och eftersom jag har det annars fick jag bara en citodon som smärtlindring. 

Klockan 14:35 var jag tvungen att gå på toaletten igen (man skall kissa ofta när man gör en sen abort, därav alla dessa eviga toalettbesök). Jag kände någonting konstigt och såg att två av de fyra slidpillerna hade hittat sin väg ut. Jag kom på den brillianta idén att krysta ut de andra två...Jag krystade ganska hårt och kände plötsligt en annorlunda känsla. Jag tittade ner mot slidan och såg ett ben sticka ut! En röd/rosa fot med fem välskapta tår 
 Jag bad R att ringa en sköterskan. Hon kom till toaletten och jag signalerade att det var dags. Hon bad mig att krysta mer, men det hände ingenting så jag gick in på rummet medan R blev hänvisad till väntrummet (av mig). Jag blev ombedd att ligga på sidan då det sägs vara effektivt, men det gick inget vidare så jag provade att ligga på rygg. Det gick bättre, men när huvudet skulle ut sade det stopp (fötterna kom först). Jag hade kramper i livmoder som gjorde att fostrets huvud fastnade. En sköterska kallade in en läkare som skulle hjälpa till, men ingenting hände nu heller. De körde in mig i rummet som låg vägg i vägg med väntrummet i väntan på att en förlossningsläkare skulle komma och ta en titt. 
 
När jag hade legat i rummet en stund kände jag en konstig känsla, som om någonting släppte. Jag krystade försiktigt och ut kom fostret. De klippte av navelsträngen och gick iväg med det. En sköterska sade att moderkakan inte hade kommit ut och att jag var tvungen att skrapas. Det blev dock aldrig av då jag efter några minuter kände samma känsla igen. Jag krystade igen och ut kom moderkakan. En sköterska skjutsade in mig på rummet och R. fick komma in. Jag berättade hur det hade gått och att jag såg en fot när jag var inne på toaletten. Det som var kvar nu var att vänta på att läkaren skulle ta en titt på moderkakan. Om den var hel skulle de skriva ut mig. 
 
Aborten var klar kl.15:00. Det tog 5 timmar och 20 minuter från det att jag fick slidpillerna till att moderkakan var ute. Jag grät en skvätt medan R kröp upp och la sig brevid mig i sängen. Några minuter senare kom en sköterska in och diskuterade preventivmedel. Hon skrev ut p-piller och smärtlindring för min starka mensvärk, sen vilade jag en stund. Klockan 16:30 fick jag äta för första gången på hela dagen. Det serverades raggmunk, som jag tycker är såååååå äckligt. Jag åt i alla fall med tanke på att jag inte hade ätit på hela dagen. Jag åt klart och sen plockade vi undan på rummet då jag hörde att moderkakan var hel. Klockan 17 blev jag utskriven. Sjukhusvistelsen varade i 8 timmar. 
 
HÄR KAN NI LÄSA ORIGINALET. JAG HAR ÄNDRAT SPRÅKET OCH LAGT TILL NÅGRA DETALJER I DENNA BESKRIVNING. 



Kims beräknade födelsedag
Publicerat den

Det sägs att tiden läker alla sår, men den här dagen känns lika tung år efter år  Jag känner mig tom och det finns ingenting i hela världen som kan fylla det enorma hålrummet efter dig. Jag kommer aldrig kunna förlåta mig själv för att jag valde den så kallade enkla utvägen. Det var dock allt annat än enkelt och jag förlorade en del av mig själv den dagen du somnade in, en del som jag aldrig kommer att få tillbaka. Du kommer förevigt finnas inom mig och jag kommer aldrig glömma den kärlek du gav, alla saker jag lärde mig tack vare dig. Jag har lärt mig att man aldrig skall ge upp, att man skall sikta in sig på sina mål och följa sina drömmar. Jag har lärt mig att det sällan blir som man har tänkt sig, men att man måste göra det bästa av situationen och se det från den ljusa sidan. Det kan alltid bli värre.
 
Mammas hjärta 

 



Konstig menstruation
Publicerat den

Vad kroppen kan bete sig konstigt ibland... Jag har normalt en blödning som varar i 2-3 dagar, men den här gången har den varat i nästan 5 dagar. Jag blödde mycket första dagen, hade småstänk andra dagen och tredje dagen (igår) hade jag en ljusbrun flytning, som brukar vara ett tecken på att blödningen är på väg att avta helt. Jag var säker på att blödningen var på väg att avta då mensvärken var som bortblåst och avlägsnade därför mensskyddet. Imorse kom värken tillbaka och när jag gick på toaletten såg jag att det kom färskt blod. Det är ingenting att oroa sig över, men jag har läst att bidrottninggelé och rosenrot kan göra en kort cykel längre. Jag hoppas att det inte kommer att bli så i fortsättningen, att det bara är en engångsgrej. Jag hatar verkligen att ha mens p.g.a. de starka smärtorna. 



Strunta i ägglossningstesterna
Publicerat den

Jag började använda ägglossningstester i somras av den anledningen att jag ville ha koll på min ägglossning och lära mig om min lutealfas (dagarna mellan ägglossning och mens). Jag tycker att testerna är lätta att använd och läsa av, men jag känner inget behov av att använda dem längre då jag inte har blivit gravid fast vi har prickat in ägglossningen flera gånger. Jag kommer dock spara dem ifall jag skulle ångra mig eller om läkaren på kvinnokliniken vill att jag börjar med dem igen (om man skall göra en äggledarspolning kan det vara bra att veta när man har ägglossning så att man inte spolar bort ett befruktat ägg). 
 
En fördel med att sluta med ägglossningstesterna är att vi kan ha samlag av ren lust igen och inte av tvång, att vi känner att vi måste ha samlag för att jag skall bli gravid. Om jag inte håller koll på ägglossningen blir det mer avslappnat och jag tror att jag skulle må bättre av det. Jag tror inte ett skvatt på att man lättare blir gravid om man eliminerar stressfaktorer och slappnar av (jag blir äckligt jävla förbannad på folk som påstår det! Hur förklarar man då att jag blev gravid på första försöket när jag levde i ett misshandelsförhållande där jag var konstant stressad och hade ångest dagligen?!), men det kan vara skönt att inte behöva tänka på att man måste prestera eller hur man skall säga. Jag försöker att förbereda mig inför utredningen istället. 



Rosenrot extra stark
Publicerat den

 
Rosenrot är en växt som kan öka koncentrationsförmågan och minska stresskänslan. Den kan vara en hjälp under perioder av mental ansträngning: i arbetet, vid studier eller när du behöver vara extra fokuserad. Rosenrot har även en lusthöjande verkan och kallas i vissa sammanhang "naturens egna lustpiller". Rosenrot påverkar inte någon enskild funktion i kroppen, istället verkar det allmänt på ett milt och skonsamt sätt. Effekten, som märks redan 30 – 40 minuter efter intag, blir att kroppen kan fungera optimalt även under kraftigt påfrestande förhållanden. Du blir mer alert, får bättre koncentrationsförmåga och kan därmed klara av stressituationer bättre.
 
Det finns flera kvinnor som vittnar om att de efter att ha kämpat länge med att bli gravida har lyckats en kort tid efter att de börjat äta Rosenrot. Det finns flera teorier om varför Rosenrot skulle hjälpa någon att bli gravid. Man tror att Rosenroten slår ut p-piller (vilket det dock inte finns några egentliga belägg för), andra tror att det helt enkelt beror på att den ökar sexlusten vilket förstås indirekt ökar chansen att bli gravid, och det finns de som tror att det beror på en av dess starkaste bieffekter, att den leder till en starkare blodgenomströmning i kroppen. 

Ingredienser: Rhodiola rosea (rosenrot), isomalt, vegetabiliskt magnesiumstearat, shellack.
 
Innehåll per tablett: Extrakt av Rhodiola Rosea (Rosenrot) 200 mg, standardiserat till Rosavin 3 % och Salidroside 1,5 %. Motsvarar ca 2000 mg torkad rot.

Rekommenderat intag: 1 tablett, 1 – 2 gånger dagligen.
 
KÄLLA: TOPFORMULA OCH NYTTIGT.EU



Menstruation
Publicerat den

Idag kom mensen som beräknat... Jag borde vara ledsen och besviken, men det är jag inte av den anledningen att vi har försökt så pass länge att jag har vant mig vid att misslyckas och börjat acceptera tanken på att vi kanske aldrig kommer att få några barn tillsammans. Jag försöker dock att vara positiv då min syster blev gravid efter 17 månaders försök (genom utredning), men det är lättare sagt än gjort. Jag är rädd att utredningen inte kommer att ge någonting, att läkaren kommer att säga att allt är som det skall eller att behandlingen inte resulterar i en graviditet. Jag skulle bli lättad om det visar sig att allt är som det skall, men jag skulle föredra om proverna visar att någonting är fel så att vi får en förklaring till barnlösheten. Det är otroligt frustrerande att gå och undra vad det är som gör att man inte har blivit gravid ännu. Jag är den som tror att allt händer av en anledning och ibland inbillar jag mig själv att jag är barnlös p.g.a. att jag inte förtjänar att ha barn, men jag vet att det inte är sant! 


Vi går nu in på trettonde försöket och jag börjar idag med Rosenrot extra stark. 




Ljusbruna flyningar
Publicerat den

Jag brukar få en ljusbrun flytning dagarna innan mensen kommer och jag kunde ana den när jag var på toaletten idag. Det var någon på familjeliv.se som sade att man kan få en sådan flytning i början av en graviditet, men jag känner min kropp och vet att det är ett tecken på att mensen är på väg (har haft så i 10 år). Jag hade aldrig någon färgad flytning när jag var gravid i slutet av tonåren, så varför skulle jag ha det nästa gång? Den ljusbruna färgen brukar vara ett tecken på en blödning och hur vanligt är det att man blöder i samband med en graviditet? Jag känner bara en som blödde i början av sin graviditet och då känner jag många som har varit gravida eller som har barn. Nu är varje graviditet unik, men jag är helt säker på att mensen är på väg. Den är beräknad på tisdag.



Great earth super zinc
Publicerat den

 
Zink är ett av de absolut viktigaste mineralerna och medverkar i över 100 olika kemiska processer i kroppen. Zink ingår i en mängd enzymer i kroppen, som t ex. insulin. Det har en viktig roll i reparationen av kroppsvävnad och bidrar till minskade oxidativa skador på bl.a. DNA, lipider och protein. Den har en betydande funktion för skelettet, muskelvävnader, hår, hud, naglar och finns rikligt i prostata, lever, ögonvävnader, muskelvävnad och bukspottkörtel. Zink verkar stimulerande på vårt immunsystem och ett extra intag under de kalla årstiderna kan hålla oss pigga och glada. 

Zink är ett mineral som är avgörande för fertiliteten. Zink är särskilt viktigt för män då det hjälper till att bilda friska sädesceller, hålla testiklarna friska och öka antalet spermier.

Ingredienser: 
Zinkcitrat, fyllnadsmedel (mikrokristallin cellulosa), zinkbisglycinat, zinkglukonat, zink L-askorbat, zinkpikolinat, zink L-aspartat, zinkmalat, klumpförebyggande medel (kiseldioxid), gelatin (kapsel).

Innehåll per kapsel:

Zink (elementärt) 60 mg (citrat, bisglycinat, glukonat, malat, L-aspartat, L-askorbat, pikolinat)

Dosering:
1 kapsel dagligen i samband med måltid.

 

KÄLLA: VITAPOST OCH BLI MAMMA




Folsyra
Publicerat den

 
Alla kvinnor som försöker bli gravida rekommenderas att ta 400 mikrogram (ug) av B-vitaminet folsyra om dagen.  Folsyra har en roll i celldelningsprocessen och bidrar till vävnadstillväxt hos gravida. Folsyra minskar risken för missfall och missbildning med ryggmärgsbråck hos barnet. Detta spårämne är mycket viktigt att ta innan man blir gravid och graviditeten igenom, men det är inte bara folsyra som är viktigt utan även B12 och alla andra B-vitaminer som utgör B-komplexet är nödvändiga för ditt barns utveckling.  Genom att ta dessa redan innan graviditeten kan du bygga upp en reserv i kroppen för din framtida bebis.
 
Folsyra finns att köpa separat på apotek, men ingår också i många andra vitaminpreparat.
 
Apoteket folsyra innehåller 500 mikrogram/ug, motsvarande 250 % av RDI och är ämnat för fertila kvinnor som avser att bli gravida samt gravida kvinnor. 
 
Dosering: 1 tablett dagligen
 
KÄLLA: APOTEKET OCH 1177.SE
 




Apiforce
Publicerat den

 
Bidrottninggele är ett sekret skapat av bin för att föda bilarver som så småningom ska bli bidrottingar. Genom denna speciella utfodring blir bidrottningen genrellt avsevärt större än vanliga bin och att hon lever längre. Dessa förbättrade egenskaper kopplas till en förändring av det endokrina systemet som en följd av att hon som larv hade matats med mycket bidrottninggelé.

Bidrottninggelen har hormonreglerande egenskaper vilket kan vara till fördel om man lider av hormonrelaterad akne och just för att gelen är hormonreglerande så kan den även hjälpa mot PMS, klimakteriebesvär, humörsvängningar och menstruationsvärk. Bidrottninggele rekommenderas av traditionella kinesiska läkare för att främja fertiliteten. Det gäller inte bara kvinnor utan även män. Gelen sägs kunna stimulera sädesproduktionen

Innehåll: Sojaolja, gelatin, bidrottninggelé 12%, emulgeringsmedel (glycerin, lecithin, gul bivax, kiseldioxid). Varje kapsel innehåller 67 mg frystorkat Gelé Royale (3:1), motsvarande 200 mg färsk Gelé Royale.

Dosering: 1 kapsel dagligen före frukost. Doseringen bör inte överskridas.
 
KÄLLA: WALLERI OCH BODYSTORE



Kosttillskott
Publicerat den

Vi har ett stort förråd med kosttillskott här hemma, som vi fick av mina föräldrar i julklapp. Jag tänkte att jag skulle gå igenom vad de innehåller och vad de är bra för. De kosttillskott som vi har hemma just nu är: 
 
Apiforce bidrottninggelé
Apoteket folsyra 500 ug
Great earth super zink 60 mg
Rosenrot extra stark
Friggs D-vitamin 10ug



Livmoderhalssekret
Publicerat den

Under menscykeln förändras livmoderhalssekretets mängd, färg och konsistens p.g.a förändringar i dina hormonnivåer. Genom att lära dig hur ditt livmoderhalssekret förändras kan du se när du är som mest fertil. Du kan undersöka ditt livmoderhalssekret genom att titta på toalettpapperet efter att du torkat dig eller genom att sticka in ett finger i slidan, upp mot livmoderhalsen. Du finner troligtvis mer livmoderhalssekret om du kollar efter att du tömt tarmen.
 
Livmoderhalssekret som liknar äggvita: Fertil (bild 2/6)
Efter mensen kan du märka att ditt livmoderhalssekret ökar i mängd och blir blötare och halare i konsistens efter några dagar. Livmoderhalssekret som liknar äggvita är det mest fertila av alla typer. Detta elastiska sekret gör det lätt för spermier att simma upp igenom livmoderhalsen. Det ser ut och känns som rå äggvita och kan sträckas 5 cm utan att tråden mellan fingrarna brister.
 
Vattnigt livmoderhalssekret: Fertil (bild 3/6)
Livmoderhalssekretet blir blötare och mer vattnigt när du närmar dig ägglossningen. Denna typ av livmoderhalssekret gör att spermier snabbt kan simma genom livmoderhalsen. När du har vattnigt sekret kan det se ut som om det läckt lite kiss i trosan. Vattnigt livmoderhalssekret är klart och rinner eller droppar från fingrarna.
 
Krämigt livmoderhalssekret: Icke fertil (bild 4/6)
Efter ägglossningen är livmoderhalssekretet inte längre halt och blött. Istället är det krämigt, vilket anses begränsa spermiers rörlighet. Krämigt livmoderhalssekret kan vara pärlvitt till gulvitt. Det är tjockare i konsistens och känns som hudlotion mellan fingrarna.

KÄLLA: BABYCENTER
SE LÄNK FÖR BILD.

Jag brukar ha en vattnig konsistens på livmoderhalssekretet innan ägglossning, men det har hänt att det har varit åt det krämiga hållet. Jag är dock inte orolig över att det skall påverka våra chanser av den anledningen att jag har det väldigt sällan, en eller två gånger det senaste året. Om det har varit innan eller efter ägglossning har jag inte noterat, men med tanke på att jag har det så pass sällan har det i mina ögon ingen större betydelse. Det viktigaste är att jag har livmoderhalssekret som anses vara gynnsamt för spermierna och om man tolkar beskrivningen ovan så har jag det. Jag hade dock föredragit varianten som påminner om äggvita, men man kan inte få allt. Jag tror att det är miljön i underlivet (eller äggledarna) som gör att jag inte har blivit gravid ännu. Livmoderhalssekretet är ljusgult innan ägglossning, vitt under ägglossning och ljusgult/mörkare gult efter ägglossning. Jag skrev i inlägget barnlöshetsutredning att jag inte skulle bli förvånad över om det visar sig att jag måste medicineras för bakterier i underlivet eller liknande. Man skall väl inte spekulera alltför mycket, men jag försöker bara att vara förberedd. 
 
Ni som är eller har varit gravida, hur såg Erat livmoderhalssekret ut vid ägglossning det försöket som Ni blev gravida?



Dysmenorré
Publicerat den

Vad orsakar mensvärk?
Den medicinska termen för smärtsam menstruation är dysmenorré. Läkare talar om primär och sekundär dysmenorré.


Primär dysmenorré
Detta är vanligt hos unga kvinnor, men det är svårt att avgöra hur många som verkligen drabbas. Studier pekar mot att 43-93% av unga kvinnor upplever någon form av dysmenorré och 4-23% har svår menorré. De som har de svårare formerna måste eventuellt vara hemma från skolan en eller två dagar varje månad. En del flickors allra första menstruationer är smärtsamma. För andra blir menstruationerna gradvis mer och mer smärtsamma under de första sex till tolv månaderna efter den första. Mensvärken orsakas av en obalans i kroppens prostaglandiner (hormonliknande ämnen som påverkar blodtryck, kroppstemperatur och gör att livmodern dras samman). 


Sekundär dysmenorré
Detta börjar ofta senare i livet, vanligtvis mellan 30 och 45 års ålder och orsakas av ett underliggande problem som endometrios eller PID. Endometrios är ett tillstånd där vävnad som liknar livmoderslemhinnan befinner sig utanför livmodern, men fortfarande blöder varje månad. PID (pelvic inflammatory disease) orsakas av långvarig infektion i bäckenet. Sekundär dysmenorré kan också orsakas av muskelknutor (kallas ibland myom) eller ovarialcystor. Det är viktigt att behandla de underliggande orsakerna, men själva smärtan behandlas på samma sätt som den som orsakas av primär dysmenorré.

Vilka är symptomen på dysmenorré?
Du kan uppleva ett eller flera av följande: 


- Du kanske är trött på gränsen till utmattad och känner dig allmänt dålig. 
- Smärtan börjar eventuellt ett dygn innan menstruationen börjar och varar ungefär 36 timmar. 
- Smärtan kan vara krampartad, konstant, eller båda på samma gång. 
- Smärtan kan kännas i buken, ländryggen, eller på insidan av låren. 
- Eventuellt smärtar också slidan. 
- Du kan ha andra symptom i samband med detta, som huvudvärk, diarré, illamående, svullen buk och humörsvängningar.

Självhjälp
Om du lider av dysmenorré ser du förmodligen inte fram mot mensen. Men det finns en del sätt att lindra bevären själv: 


- Vila så mycket du kan när smärtan är svår och värm buk eller ländrygg med värmedyna. 

- Stress och oro kan förvärra smärtan. Pröva olika avslappningsmetoder och försök att inte oroa dig över det du känner att du "borde" få gjort. Ge dig själv den tid du behöver för att besvären ska klinga av. 

- Motion och hälsosam vikt kan hjälpa. Sikta på två eller tre halvtimmespass i veckan för simning, cykling eller raska promenader - eller någon annan motionsform som du föredrar. 

- Mensvärk är vanligare och tenderar att vara värre för rökare. Detta är ytterligare en orsak att sluta röka om du gör det. 

- Alkohol kan göra smärtan värre, så försök undvika det innan mens. 

- Spiral kan göra mensvärk värre. Senare modeller som Mirena hormonspiraler kan eventuellt minska bevären. Överväg en alternativ spiral eller annan preventivmetod.

Kan menssmärta påverka min fertilitet?
Det beror på den underliggande orsaken. En del tillstånd, som endometrios eller PID, kan göra det svårare för dig att bli gravid. I båda fall kan ärrvävnad och sammanväxningar i äggledarna göra det svårt eller omöjligt för ägg och spermie att mötas på naturlig väg. Fertilitetsbehandling kan ha goda förutsikter att lyckas, men det är bättre att söka hjälp så tidigt som möjligt. En gynekolog kan avgöra vilken typ av behandling som är lämplig.


Kan mensvärk försvinna om jag får barn?
Det kan det faktiskt. Studier har visat att symptomen för både primär och sekundär dysmenorré kan lindras efter att ha fått barn. I en studie rapporterade kvinnor med sekundär dysmenorré att antalet smärtsamma menstruationer och smärtans intensitet minskat efter att de födde barn.


KÄLLA: BABYCENTER


Jag hade extrema menstruationssmärtor under mina första år som menstruerande. Om jag hade otur kunde det göra så ont att jag var tvungen att vara hemma från skolan (det var som värst i början av tonåren). Det spelade ingen roll att jag började med p-piller, smärtorna var lika starka. Jag klarade mig dock undan skakningarna som menstruationssmärtorna innebar. Jag kan studera och arbeta idag, men jag har fortfarande väldig ont. Smärtan uppstår en eller två dagar innan menstruationen startar och avtar i samband med att den slutar. Jag måste vara sängliggnade med en värmedyna på högsta för att smärtan skall vara hanterbar. Motion skall kunna lindra smärtan, men jag kan oftast inte stå p.g.a. att smärtan går från naveln ner till låren. Jag har ibland smärtor i underlivet (mestadels bäckenbenet). Jag misstänkte ett tag att jag har endometrios, men jag har inte symptom för det mer än att jag har smärtsamma menstruationer.




Behandlingar vid ofrivillig barnlöshet
Publicerat den

Allmänt

För par som har svårt att få barn finns flera olika behandlingar som kan hjälpa, så kallade infertilitetsbehandlingar. Vilken behandling som passar bäst beror på orsaken till barnlösheten.

Förberedelser

Beroende på vilken behandling man ska gå igenom krävs lite olika förberedelser. Man får veta från läkaren vilka föreberedelser som gäller för just den behandling man ska få.

Hur går behandlingen till?
De behandlingar som finns i Sverige är:

- Stimulerad ägglossning. Kvinnan får ta hormontabletter eller hormonsprutor som framkallar ägglossning.

- Insemination med spermier. De kan antingen komma från mannen i paret eller från en donator. Spermierna sprutas in direkt i livmodern genom en tunn slang när kvinnan har ägglossning.

- Provrörsbefruktning som också kallas in vitro fertilisering, IVF. Kvinnan får hormoner som framkallar ägglossning. Äggen plockas sedan ut från äggstocken. Mannen får lämna spermier som sammanförs med äggen i ett provrör. Efter ett par dagar kan ett eller två befruktade ägg sättas tillbaka i livmodern.

- Provrörsbefruktning med äggdonation. Då plockas äggen från en donator i stället. De donerade äggen sammanförs sedan med mannens spermier i ett provrör.

- Kirurgisk behandling. Det kan vara aktuellt om kvinnan har vissa äggledarskador, endometrios eller förändringar inne i livmoderhålan. 



Så går det till.


Ovulationsstimulering
Ovulation betyder ägglossning. Vid ovulationsstimulering får man en behandling som påverkar äggen att mogna och lossna från äggstockarna. Denna behandling kan man få efter att ha gått igenom en utredning som visat att man har oregelbunden ägglossning eller inte någon ägglossning alls. Ett tecken på det är glesa eller helt uteblivna menstruationer.

Ovulationsstimulering är en relativt enkel behandling som övervakas med ultraljudsundersökningar för att följa tillväxten av äggblåsorna i äggstockarna. Ultraljudet görs med en särskild, avlång ultraljudsstav som förs in via slidan för att komma så nära äggstockarna som möjligt. 


Hormonbehandlingar stimulerar ägglossningen
Det finns olika typer av behandling för ovulationsstimulering, de tre vanligaste beskrivs här. I första hand får man ta tabletter som heter Pergotime, vars verksamma substans heter klomifen. En del kvinnor kan få biverkningar som huvudvärk, illamående eller svullen mage. Vissa kan även märka humörsvängningar.

Om tablettbehandlingen inte gör att man får ägglossning, trots ökade doser, kan man få prova hormonsprutor. Sprutorna får man lära sig att ta själv eftersom de ska tas dagligen. Effekten kontrolleras med ultraljud via slidan. Det verksamma ämnet i sprutorna är ett så kallat follikelstimulerande hormon, FSH. De mediciner som finns i Sverige idag heter Gonal-F, Puregon och Menopur.

Ibland kan man behöva en operation. Läkarna går då in i äggstockarna med titthålsteknik för att kunna reglera hormonbalansen. Vid operationen görs små hål i äggstockens yta för att underlätta ägglossning. Oftast medför ingreppet att man får regelbundna menstruationer och spontana ägglossningar.

Såväl hormonbehandling som titthålsoperation leder till att drygt hälften av de kvinnor som behandlas senare blir gravida.


De flesta får inga biverkningar

De flesta får inga biverkningar av behandlingen för ovulationsstimulering. Det besvär som kan uppstå är så kallat överstimuleringssyndrom. Då bildas ovanligt höga halter av östrogen, vilket kan leda till vätskebalansrubbningar. Om man får en mild överstimulering svullnar magen, och man kan i vissa fall få lätta magsmärtor och bli illamående.

Det är ovanligt att man får en svår överstimulering. Men om det händer så märks det på att magen svullnar upp kraftigt, vilket beror på att det samlas större mängder vätska i buken. Vätskeansamlingen kan bli så påtaglig att lungorna inte riktigt får plats, och därmed kan andningen påverkas. Det är ovanligt, men skulle det inträffa blir man inlagd på sjukhus och behandlad. Då tappas buken på vätska och man får dropp. Efter en till två veckor brukar magen vara som vanligt igen. 


Äggblåsorna kontrolleras med ultraljud
När man får hormonbehandling är det viktigt att det inte finns mer än högst två eller tre mogna äggblåsor, så kallade folliklar. Om det finns fler folliklar ökar nämligen sannolikheten för flerbörd, det vill säga att man blir gravid med tvillingar eller fler barn. När man väntar tvillingar eller fler är risken större att barnen ska födas för tidigt. Dessutom ökar risken för att man ska behöva förlösas med kejsarsnitt eller sugklocka. Läkaren kontrollerar därför antalet folliklar med ultraljud via slidan och blir det för många avbryts behandlingen. Finns det lagom antal avslutas stimuleringen ofta med en så kallad ägglossningsspruta som man tar cirka 30 till 35 timmar före samlag eller insemination. Ägglossningssprutan, som oftast heter Ovitrelle eller Pregnyl, innehåller ämnet hCG som framkallar ägglossning.

Inseminationsbehandling - partner eller donator
Insemination innebär att man får spermier insprutade direkt i livmodern vid tidpunkten för ägglossning, då chansen att bli gravid är störst. I förberedelserna för denna behandling ingår därför att man kartlägger sin menscykel, så att man kan säkerställa vilken dag ägglossningen brukar ske. Ibland kan man istället få hormonbehandling på samma sätt som vid ovulationsstimulering, för att säkerställa att inseminationen sker när kvinnan har ägglossning. Före insemination renas spermaprovet så att det får en hög koncentration av spermier som simmar bra. Det görs i ett enklare laboratorium.

Under själva inseminationen får man ligga i en vanlig gynekologstol. Inseminationen sker genom att läkaren lägger in en tunn slang i livmodern. Spermierna sprutas sedan in genom slangen. Spermierna kan antingen komma från mannen i paret eller från en donator. Inseminationen gör inte ont och man behöver därför inte få någon bedövning.

Chansen att bli gravid efter en insemination är ungefär tio till femton procent vid de tre första behandlingarna. Men efter tre misslyckade försök med insemination minskar chanserna att de fortsatta försöken ska lyckas och därför görs sällan mer än tre inseminationer. 


Provrörsbefruktning
Provrörsbefruktning eller IVF som det också kallas är en omfattande behandling. Behandlingen sker i flera steg och kräver mycket utrustning. Provrörsbefruktningar kan utföras på sjukhus och speciellt utrustade privata kliniker.

Kirurgisk behandling
Kirurgi kan ibland behövas som komplement till annan behandling eller som enda behandling. Kirurgi kan man till exempel behöva om man har

- utebliven ägglossning som inte svarar på tablettbehandling. Då kan man få gå igenom en enkel titthålsoperation, en så kallad laparoskopi, av äggstockarna. Vid operationen görs små hål i äggstockens yta för att underlätta ägglossning. Operationen leder oftast till att man får en fungerande menscykel med egen ägglossning


- polyper och muskelknutor i livmoderhålan. Sådana bör tas bort för att öka chansen för ett befruktat ägg att fästa inne livmodern och för att minska risken för missfall. Operationen utförs via ett titthålsinstrument som förs in via slidan och livmoderhalsen, en så kallad hysteroskopi

- en skiljevägg i livmodern. Den kan delas för att minska risken för att man ska få upprepade missfall. Det görs också genom en så kallad hysteroskopi

- vätskefyllda äggledare, så kallade säcktubor. Säcktubor kan man få efter en infektion och de bör tas bort innan man får provrörsbefruktning för att öka chansen till en lyckad behandling. Det görs genom en titthålsoperation i buken

- sammanväxningar kring äggledarna. Lätta eller måttliga sammanväxningar kan opereras för att öka chansen till spontan graviditet. Det görs via en titthålsoperation i buken

- endometrioscystor i äggstockarna behöver ibland opereras innan en provrörsbefruktning. Ytlig endometrios på bukhinnan i lilla bäckenet kan opereras för att öka chansen till spontan graviditet. Det görs via en titthålsoperation i buken

-  muskelknutor, så kallade myom, i livmoderns vägg behöver sällan opereras. Ett undantag är om de är stora eller påverkar livmoderslemhinnan.

KÄLLA: 1177.se

Jag valde att ta bort avsnittet om provrörsbefruktning av den anledningen att det är ett komplicerat ingrepp. Om vi kommer så långt att läkarna anser att vi måste genomgå provrörsbefruktning bifogar jag resten av beskrivningen. 




Vanliga orsaker till inferilitet (tabell)
Publicerat den

Det har uppskattats att så många som ett av sex par har problem med nedsatt fertilitet. Om ni haft oskyddat sex i ett år (eller, om du är över 35, sex månader) och fortfarande inte lyckats, kanske ni börjat undra om ni har fertilitetsproblem. 

För de som vill söka medicinsk hjälp, är det vanligaste steget att ta kontakt med en fertilitetsklinik eller gynekolog. Många fertilitetsproblem kan identifieras och de flesta behandlas. Tabellen nedan visar de vanligaste orsakerna, typiska behandlingsmetoder och en uppskattning av hur många som lyckas. Dessa procentsatser kan variera, eftersom ett par kan ha flera, samverkande fertilitetsproblem. Läs mer om fruktbarhetsbehandling i vår behandlingstabell. 



KVINNAN: ca 35-40 % av alla fertilitetsproblem


Endometrios

Definition

Detta tillstånd innebär att endometrium (livmoderslemhinnan din kropp stöter ifrån sig i form av mens) växer utanför livmodern och är en av de vanligaste faktorerna vid kvinnlig infertilitet.

Möjliga symptom

Smärtsam menstruation, oregelbundna eller rikliga blödningar och möjligtvis upprepade missfall.

Möjliga lösningar

Laparoskopi eller laparotomi för att ta bort endometrios eller sammanväxningar, samt understödjande fertilitetsbehandling.

Metodens framgång (statistik)

Kirurgi: 40-60% blir befruktade inom 18 månader efter kirurgi. IVF: normala framgångschanser


Ägglossningsproblem

Definition

Olika tillstånd (vanligtvis hormonellt betingade) som förhindrar att mogna ägg släpps från äggledarna.

Möjliga symptom

Utebliven eller endast enstaka mens, särskilt riklig eller sparsam mens.


Möjliga lösningar

Ägglossningsstimulerande behandling: t ex klomifencitrat, ovariell hyperstimulation, gonadotropiner, GnRH, humant koriongonadotropin (HCG) och provrörsbefruktning (IVF) i samband med denna behandling.

Metodens framgång (statistik)

70% får ägglossning och av dessa blir 20-60% gravida.


Sänkt äggkvalitet

Definition

Ägg som skadas eller utvecklar kromosomavvikelser utvecklas inte normalt. Detta problem är vanligtvis åldersrelaterat -- äggkvaliteten försämras i slutet av 30-årsåldern och tidiga 40-årsåldern.

Möjliga symptom

Inga


Möjliga lösningar

Äggdonation.


Metodens framgång (statistik)

Ca 40% av implantationer med befruktade donerade ägg resulterar i graviditet.


Polycystiska ovarier

Definition

Kvinnor vars äggstockar innehåller flera små cystor och som har otillräcklig hormonproduktion och sporadisk ägglossning.

Möjliga symptom

Oregelbunden mens, ökad behåring, akne och viktökning
.

Möjliga lösningar

Ägglossningsstimulerande behandling som t ex klomifencitrat, ovariell hyperstimulation och IVF.

Metodens framgång (statistik)

Ca 70% av de som får fertilitetsbehandling får ägglossning och av dessa blir ungefär hälften gravida inom 6-9 månader. Tyvärr slutar graviditeten i ett av fem fall med missfall.


Blockerad äggledare

Definition

Blockerade eller skadade äggledare förhindrar att ägg når livmodern och att spermier når ägget. Vanliga orsaker är PID, sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia ärrvävnad efter kirurgi (t ex sterilisering).

Möjliga symptom

Inga

Möjliga lösningar

Laparoskopi för att ta bort blockeringen (om den inte är alltför stor) eller annan form av tubarkirurgi. Om kirurgi inte lyckas, är provrörsbefruktning en möjlighet.

Metodens framgång (statistik)

Befruktningschansen varierar kraftigt - från ungefär 10 till 70% - beroende på blockeringens omfattning och hur mycket ärrvävnad som bildas efter ingreppet. IVF: normala framgångschanser.

 


MANNEN: ca 35-40% av alla fertilitetsproblem


Blockering i sädeskanalerna

Definition

Blockeringar i vas deferens eller epididymis (sädesledaren). Varikocele (åderbråck) i pungen kan vara en av orsakerna till blockeringar. Sexuellt överförbara sjukdomar, som klamydia och gonorré kan också orsaka blockeringar.

Möjliga symptom

Inga


Möjliga lösningar

Pungåderbråck och andra blockeringar kan behandlas på kirurgisk väg.

Metodens framgång (statistik)

Ca 40% kan befrukta som partner inom ett år efter ingrepp, vanligtvis inom 6-9 månader.


Spermieproblem

Definition

Nedsatt spermiehalt, nedsatt rörelseförmåga hos spermierna eller missformade spermier kan orsaka infertilitet.

Möjliga symptom

Inga

Möjliga lösningar

Fertilitetsbehandling kan öka spermieproduktionen. Andra möjligheter är inseminationmed donerad sperma, intrauterin insemination eller (intracytoplasmatisk spermieinjektion).

Metodens framgång (statistik)

Fertilitetsbehandling: Ungefär 25% kan befrukta sin partner. Insemination: 5-20% av kvinnor blir befruktade per cykel. Spermieinjektion: Ca 15% per försök blir gravida.


Antikroppar mot spermier

Defintion

Hos mindre än 10% av alla par med fertilitetsproblem är problemet att mannen eller kvinnan bildar antikroppar som dödar spermierna. Hos män är det vanligare efter vasektomi. Diagnosen är kontroversiell: Läs mer här.

Möjliga symptom

Inga

Möjliga lösningar

Förbehandling av sperman och intrauterin insemination, understödjande fertilitetsbehandling. Immunitetsdämpande behandling med t ex kortison har ibland använts, men många läkare rekommenderar det inte.

Metodens framgång (statistik)

20-40% framgång per menstruationscykel har noterats, men sifforna anses vara kontroversiella.

 


Okänd orsak eller en kombination: cirka 20-35% av alla fertilitetsproblem


Oförklarad subfertilitet

Definition

Om man inte funnit de bakomliggande medicinska orsakerna till nedsättning av barnalstringsförmågan, brukar man tala om oförklarad subfertilitet. Vissa specialister tror att markant över- eller undervikt, alltför intensiv träning och t o m miljögifter kan vara bidragande faktorer, men direkta samband har inte kunnat bekräftas.

Möjliga symptom

Inga


Möjliga lösningar

Förutom kartläggning av ägglossningen finns det inga specifika behandlingar, men många par försöker fertilitetsstimulerande behandlingat eller assisterad befruktning som provrörsbefruktning, med samma framgångschanser som i andra fall. En del beslutar sig för att inte skaffa barn.

Metodens framgång (statistik)

 Hur länge ett par haft fertilitetsproblem är av betydelse. Par som haft oförklarad subfertilitet i mindre än fem år har ungefär 15-30% chans att bli gravida under en tolvmånadersperiod. Om fem år eller mer har gått, blir bara 10 % gravida utan behandling.


En kombination av faktorer

Definition:

 Ibland har både mannen och kvinnan fertilitetsproblem, eller också kan en part ha flera samverkande problemfaktorer.

Möjliga symptom

Symptomen varierar, beroende på orsakerna.


Möjliga lösningar

När alla bidragande orsaker är kartlagda, behandlas de därefter.


Metodens framgång (statistik)

 Framgångschanserna varierar, beroende på orsakerna.



KÄLLA: BABYCENTER




Svårt att bli gravid
Publicerat den

När man väl har bestämt sig så får det gärna hända med en gång. Men det är få förunnat. 80% blir gravida inom ett år, ytterligare några det närmaste året. Men kvar efter två år finns ca 10%, dessa klassas som infertila eller ofrivilligt barnlösa. Och de blir fler för varje år!

Det finns olika teorier om varför fertiliteten minskar, det handlar främst om att vi blir allt äldre när vi vill ha barn. Med kvinnans ålder minskar äggproduktionen och äggen blir av sämre kvalitet. En annan viktig teori är att miljögifter kan påverka spermans kvalitet och på fertilitetsklinikerna ser man idag alltfler män med för få och/eller missbildade spermier. Kanske är det en kombination. Ju äldre man blir desto mer miljögifter, och fler för fertiliteten nedsänkande infektioner (t.ex klamydia) har man utsatts för! Det har visat sig att allt fler män har problem och att det skulle bero på att deras könsorgan ligger utan på kroppen och därmed är känsligare för miljöpåverkan. Reportaget behandlar i huvudsak IVF/ICSI som i gemene mans mun kallas för provrörsbefruktning. Innan vi kommer så långt beskrivs några av de vanligaste anledningarna till barnlöshet.


Svårt att bli gravid

Chansen att bli gravid vid en vanlig ägglossning är 20-25%. Det är mycket som skall klaffa, inte bara tajmingen för själva samlaget. Tajmingen är förstås viktig, ägget lever mellan 12 och 24 timmar och spermierna kan i vissa fall leva upp till 5 dygn, men 2-3 dygn anses som "normalt". Livmodern måste ha rätt tjocklek på slemhinnan för att befruktade ägg ska fästa, och mycket ärrbildningar och andra deformationer kan göra fästandet svårt för ett ägg. Äggledarna måste i sin tur ha rätt hormonpåverkan för att vara en bra första miljö för äggen, och de måste röra sig "rätt" och inte vara igentäppta.

Vidare måste slemmet som finns i livmodertappen vara gynnsamt, både av rätt konsistens och inte vara fientligt emot mannens spermier. Detta är bara några av de tusentals faktorer som måste stämma för att livets underverk ska komma till stånd, och börjar man fundera så inser man faktiskt att det ÄR ett underverk varje gång en kvinna blir gravid.


Orsaker till barnlöshet är exempelvis:


PCO vilket medför att kvinnan inte ägglossar som hon ska. Många fina äggblåsor bildas, men "kläcks" aldrig och äggresterna ligger i äggledarna som pärlband. Dessa pärlband är typiska för PCO och något man letar efter, t.ex med hjälp av ultraljud, om man misstänker PCO. PCO behandlas i första hand med ägglossningsstimulerande hormon, t.ex Pergotime. Stor övervikt tros påverka graden av PCO varför många PCO-kvinnor med övervikt rekommenderas att gå ned i vikt. 

Endometrios, vilket innebär att det växer (ofarliga, men ofta mycket smärtsamma) chokladfärgade (=blodfyllda) cystor på, i och runt livmodern, ofta även i mag/tarmsystemet. Endometrios är en helt ofarlig sjukdom som många kvinnor har, det upptäcks oftast via lapraskopi (titthålsoperation). Kvinnor med endometrios har ofta smärtsamma och kraftiga mensblödningar. Barnlöshet orsakad av endo behandlas oftast med IVF. Graviditeten i sig är ett bra botemedel, så många endo-kvinnor som fått barn har inga svårigheter att få barn sedan. 

Hormonrubbningar vilket medför utebliven eller oregelbunden ägglossning. Hormonrubbnigar kan orsakas av struma, extrem stress, ätstörningar m.m. 

Missformade/igenvuxna äggledare Infektioner som t.ex klamydia kan ligga oupptäckta och orsaka stora skador på kvinnans äggledare. Upptäcks ofta med HSG-röntgen eller lapraskopi. 

Få eller missbildade spermier Spermiernas kvalitet och mängd kan man oftast inte göra så mycket åt, men ibland förekommer infektioner även hos männen, oftast från prostatatrakten. Bakterierna som då finns i sperman kan försämra oddsen för en befruktning, och enligt vissa läkare öka risken för missfall. En sådan infektion upptäcks genom ett spermaprov och behandlas med antibiotika. Har mannen få spermier kan en vanlig IVF vara svaret, är spermierna missbildade (t.ex saknar svans och därmed simförmåga) måste man använda ICSI-metoden.


KÄLLA: BARNSIDAN




Fertilitetsutredning
Publicerat den

Om 8 veckor påbörjar vi utredning för ofrivillig barnlöshet av den anledningen att vi har försökt skaffa barn i snart 1 år utan resultat. Mikael vill inte utredas, men han har gått med på att göra det för min skull då jag känner att jag bara kommer att gå och må dåligt av att vara ovetandes över om vi är infertila eller om det är någonting annat som gör att jag inte har blivit gravid ännu. Det behöver nödvändigtvis inte vara någonting som är fel varken med mig eller Mikael och om det är det behöver det inte vara någonting allvarligt. Det kan dock vara skönt att få det svart på vitt så att man inte går och är orolig. Jag är en person som oroar mig väldigt mycket, oftast i onödan… Det var tänkt att jag skulle ringa och boka tid för utredning i sommar, men jag orkar inte vänta. Det är lika bra att vi får det överstökat.

Jag kontaktade kvinnokliniken idag och kvinnan jag pratade med var hur trevlig som helst! Hon informerade om saker som jag inte hade någon som helst tanke på att fråga och jag är tack vare det inte lika nervös nu som innan. Hon sade bl.a. att landstinget Dalarna har som krav att man skall ha haft oskyddat samlag i minst 1 år, vara folkbokförda på samma adress och inte ha några gemensamma barn. Vi uppfyller alla krav och väntar numera på att hon skall skicka hem ett brev med information, en kallelse och en behållare som Mikael skall lämna spermaprov i. Han är väldigt nervös över den biten och det kan jag förstå, men jag tycker att han skall glädjas åt att han har möjligheten att leverera det hemma och inte på kliniken. Han skulle bara veta hur nervös jag är som skall lämna blodprover, göra en gynekologisk undersökning med VUL och eventuellt medicineras (jag skulle inte bli förvånad om det visar sig att jag måste äta medicin. Jag och min syster misstänker att det kan vara så att jag har bakterier i underlivet som gör det omöjligt för spermierna att överleva)! Kan hända att det blir mer beroende på vad proverna visar.

Hon på kvinnokliniken, vars namn jag inte kommer ihåg, gav mig som sagt information kring utredningen och jag gav henne information om min hälsa (hälsodeklaration ifylles vid första besöket, men hon ville ha lite information redan nu). Jag berättade om längden på min menstruationscykel, att jag använder ägglossningstester och att de har varit positiva det senaste halvåret, att jag har gjort en abort, hur lång jag är, vad jag väger m.m. Hon sade att de är bra att jag inte är överviktig eller underviktig av den anledningen att det kan minska chanserna till en graviditet då menstruationscykeln och ägglossningen kan påverkas negativt. Jag väger lika mycket idag som jag gjorde när jag blev gravid i slutet av tonåren. Barnlösheten beror med andra ord inte på min vikt, vilket är skönt att veta.

Jag är inte hundra procent säker på hur utredningen kommer att gå till, men om man skall tolka kvinnoklinikens hemsida och samtalet kommer det att se ut som följande: 
Vi kommer att börja med att besöka en kurator, som berättar om hur en utredning går till. Det kommer att tas prover (bl.a. blodprover) och vi fyller i hälsodeklarationen. En månad senare besöker vi en läkare som går igenom proverna med oss och gör en gynekologisk undersökning med VUL på mig. Vi diskuterar hur vi går vidare beroende på vad proverna visar. Jag har skrivit en lång lista med saker som jag skulle vilja diskutera med kuratorn eller med läkaren, beroende på vem som har kunskap kring dem. Jag kan bifoga listan vid intresse.


OBSERVERA! Jag vill inte se några spydiga kommentarer om att jag planerar barn med var och varannan pojkvän (det var någon som påstod det när jag var tillsammans med expojkvännen). Det stämmer inte! Jag må ha planerat barn med tre karlar, men det har aldrig varit jag som har tagit initiativet till det! Den första slängde mina p-piller och jag vågade inte säga någonting med tanke på att han misshandlade mig, den andra övertalade mig att sluta med mina p-piller trots att jag sade att jag inte var redo (jag var sårbar och han utnyttjade det) och den tredje, Mikael, sade att det kändes rätt och att han ville bilda familj med mig. Jag sade klart och tydligt i början av vårat förhållande att jag har längtat efter barn/en familj i flera år, men att jag förstod om han ville vänta och att jag var okej med det. Han sade dock att det här är någonting som han verkligen vill och på den vägen är det.

Barnlösheten är väldigt jobbig för oss och vi skulle uppskatta om Ni visar respekt. 




Gävle Universitet
Publicerat den

Jag fick ett mail av Gävle universitet idag. Jag öppnade det och såg att det var ett välkomstbrev med information om kursen Anti-doping som jag har blivit antagen till. Jag förstod ingenting av den anledningen att jag har tackat nej och fått en bekräftelse på det. Hur kan de skicka ut information till någon som har tackat nej inom svarsperioden? Borde inte det kontrollera sådant innan de skickar ut information? Jag har kontaktat universitetet via mail då jag inte kommer in på hemsidan och väntar nu på svar.