Sen abort v.14+1
Publicerat den

Den 22/7-08 gjorde jag en sen abort i v.14+1. Den ägde rum på Falu lasarett. Jag och min dåvarande sambo, R, (som jag väntade barnet med) kom till lasarettet kl.08, men vi fick inte komma in på avdelningen förrän en timme senare. Vi satt i väntrummet och väntade till klockan var 09:40, då en sköterska kom och ropade upp mig. Jag blev tilldelad ett rum och hon började med att ge mig fyra stycken slidpiller. Hon sade att jag var tvungen att ligga stilla i en halvtimme för att de inte skulle hitta sin väg ut. Jag och R spelade kort och pratade en stund som tidsfördriv.  
 
Vid 11-tiden började det göra ont i magen, ungefär som mensvärk fast än inte så jobbig. En sköterska (jag hade flera) sade att jag inte fick äta någonting på hela dagen, utan jag fick endast dricka. Jag drack först juice, men när det började göra ont i magen bad jag om varm nyponsoppa. 
 
När klockan var 12:30 började smärtan bli starkare och en halvtimme senare fick jag två stycken tabletter att ha under tungan. När det hade gått 20 minuter och jag skulle på toaletten började jag skaka och frysa. Vi konstaterade att jag hade fått frossa och R ringde efter en sköterska, som kom med ett extra täcke och en värmekudde. Jag lade mig ner för att försöka återfå värmen. 
 
Frossan höll i sig i en timme och när det kändes bättre bestämde vi oss för att ta en promenad, jag skulle bara på toaletten. Jag hann inte mer än ut i korridoren innan vattnet gick. Klockan var då 14:05. Jag gick och lade mig i sängen igen och efter några minuter började jag få en konstig känsla i magen, det var värkar! Jag hade nu ganska ont, men det gick att ta sig igenom. Det var ungefär som stark mensvärk och eftersom jag har det annars fick jag bara en citodon som smärtlindring. 

Klockan 14:35 var jag tvungen att gå på toaletten igen (man skall kissa ofta när man gör en sen abort, därav alla dessa eviga toalettbesök). Jag kände någonting konstigt och såg att två av de fyra slidpillerna hade hittat sin väg ut. Jag kom på den brillianta idén att krysta ut de andra två...Jag krystade ganska hårt och kände plötsligt en annorlunda känsla. Jag tittade ner mot slidan och såg ett ben sticka ut! En röd/rosa fot med fem välskapta tår 
 Jag bad R att ringa en sköterskan. Hon kom till toaletten och jag signalerade att det var dags. Hon bad mig att krysta mer, men det hände ingenting så jag gick in på rummet medan R blev hänvisad till väntrummet (av mig). Jag blev ombedd att ligga på sidan då det sägs vara effektivt, men det gick inget vidare så jag provade att ligga på rygg. Det gick bättre, men när huvudet skulle ut sade det stopp (fötterna kom först). Jag hade kramper i livmoder som gjorde att fostrets huvud fastnade. En sköterska kallade in en läkare som skulle hjälpa till, men ingenting hände nu heller. De körde in mig i rummet som låg vägg i vägg med väntrummet i väntan på att en förlossningsläkare skulle komma och ta en titt. 
 
När jag hade legat i rummet en stund kände jag en konstig känsla, som om någonting släppte. Jag krystade försiktigt och ut kom fostret. De klippte av navelsträngen och gick iväg med det. En sköterska sade att moderkakan inte hade kommit ut och att jag var tvungen att skrapas. Det blev dock aldrig av då jag efter några minuter kände samma känsla igen. Jag krystade igen och ut kom moderkakan. En sköterska skjutsade in mig på rummet och R. fick komma in. Jag berättade hur det hade gått och att jag såg en fot när jag var inne på toaletten. Det som var kvar nu var att vänta på att läkaren skulle ta en titt på moderkakan. Om den var hel skulle de skriva ut mig. 
 
Aborten var klar kl.15:00. Det tog 5 timmar och 20 minuter från det att jag fick slidpillerna till att moderkakan var ute. Jag grät en skvätt medan R kröp upp och la sig brevid mig i sängen. Några minuter senare kom en sköterska in och diskuterade preventivmedel. Hon skrev ut p-piller och smärtlindring för min starka mensvärk, sen vilade jag en stund. Klockan 16:30 fick jag äta för första gången på hela dagen. Det serverades raggmunk, som jag tycker är såååååå äckligt. Jag åt i alla fall med tanke på att jag inte hade ätit på hela dagen. Jag åt klart och sen plockade vi undan på rummet då jag hörde att moderkakan var hel. Klockan 17 blev jag utskriven. Sjukhusvistelsen varade i 8 timmar. 
 
HÄR KAN NI LÄSA ORIGINALET. JAG HAR ÄNDRAT SPRÅKET OCH LAGT TILL NÅGRA DETALJER I DENNA BESKRIVNING. 





Ni får gärna kommentera, men tänk då på vad det är Ni skriver. Påhopp och nedlåtande kommentarer görs inget besvär utan raderas omedelbart!


NAMN
 

MAIL


URL





Spara?