Vanliga orsaker till inferilitet (tabell)
Publicerat den

Det har uppskattats att så många som ett av sex par har problem med nedsatt fertilitet. Om ni haft oskyddat sex i ett år (eller, om du är över 35, sex månader) och fortfarande inte lyckats, kanske ni börjat undra om ni har fertilitetsproblem. 

För de som vill söka medicinsk hjälp, är det vanligaste steget att ta kontakt med en fertilitetsklinik eller gynekolog. Många fertilitetsproblem kan identifieras och de flesta behandlas. Tabellen nedan visar de vanligaste orsakerna, typiska behandlingsmetoder och en uppskattning av hur många som lyckas. Dessa procentsatser kan variera, eftersom ett par kan ha flera, samverkande fertilitetsproblem. Läs mer om fruktbarhetsbehandling i vår behandlingstabell. 



KVINNAN: ca 35-40 % av alla fertilitetsproblem


Endometrios

Definition

Detta tillstånd innebär att endometrium (livmoderslemhinnan din kropp stöter ifrån sig i form av mens) växer utanför livmodern och är en av de vanligaste faktorerna vid kvinnlig infertilitet.

Möjliga symptom

Smärtsam menstruation, oregelbundna eller rikliga blödningar och möjligtvis upprepade missfall.

Möjliga lösningar

Laparoskopi eller laparotomi för att ta bort endometrios eller sammanväxningar, samt understödjande fertilitetsbehandling.

Metodens framgång (statistik)

Kirurgi: 40-60% blir befruktade inom 18 månader efter kirurgi. IVF: normala framgångschanser


Ägglossningsproblem

Definition

Olika tillstånd (vanligtvis hormonellt betingade) som förhindrar att mogna ägg släpps från äggledarna.

Möjliga symptom

Utebliven eller endast enstaka mens, särskilt riklig eller sparsam mens.


Möjliga lösningar

Ägglossningsstimulerande behandling: t ex klomifencitrat, ovariell hyperstimulation, gonadotropiner, GnRH, humant koriongonadotropin (HCG) och provrörsbefruktning (IVF) i samband med denna behandling.

Metodens framgång (statistik)

70% får ägglossning och av dessa blir 20-60% gravida.


Sänkt äggkvalitet

Definition

Ägg som skadas eller utvecklar kromosomavvikelser utvecklas inte normalt. Detta problem är vanligtvis åldersrelaterat -- äggkvaliteten försämras i slutet av 30-årsåldern och tidiga 40-årsåldern.

Möjliga symptom

Inga


Möjliga lösningar

Äggdonation.


Metodens framgång (statistik)

Ca 40% av implantationer med befruktade donerade ägg resulterar i graviditet.


Polycystiska ovarier

Definition

Kvinnor vars äggstockar innehåller flera små cystor och som har otillräcklig hormonproduktion och sporadisk ägglossning.

Möjliga symptom

Oregelbunden mens, ökad behåring, akne och viktökning
.

Möjliga lösningar

Ägglossningsstimulerande behandling som t ex klomifencitrat, ovariell hyperstimulation och IVF.

Metodens framgång (statistik)

Ca 70% av de som får fertilitetsbehandling får ägglossning och av dessa blir ungefär hälften gravida inom 6-9 månader. Tyvärr slutar graviditeten i ett av fem fall med missfall.


Blockerad äggledare

Definition

Blockerade eller skadade äggledare förhindrar att ägg når livmodern och att spermier når ägget. Vanliga orsaker är PID, sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia ärrvävnad efter kirurgi (t ex sterilisering).

Möjliga symptom

Inga

Möjliga lösningar

Laparoskopi för att ta bort blockeringen (om den inte är alltför stor) eller annan form av tubarkirurgi. Om kirurgi inte lyckas, är provrörsbefruktning en möjlighet.

Metodens framgång (statistik)

Befruktningschansen varierar kraftigt - från ungefär 10 till 70% - beroende på blockeringens omfattning och hur mycket ärrvävnad som bildas efter ingreppet. IVF: normala framgångschanser.

 


MANNEN: ca 35-40% av alla fertilitetsproblem


Blockering i sädeskanalerna

Definition

Blockeringar i vas deferens eller epididymis (sädesledaren). Varikocele (åderbråck) i pungen kan vara en av orsakerna till blockeringar. Sexuellt överförbara sjukdomar, som klamydia och gonorré kan också orsaka blockeringar.

Möjliga symptom

Inga


Möjliga lösningar

Pungåderbråck och andra blockeringar kan behandlas på kirurgisk väg.

Metodens framgång (statistik)

Ca 40% kan befrukta som partner inom ett år efter ingrepp, vanligtvis inom 6-9 månader.


Spermieproblem

Definition

Nedsatt spermiehalt, nedsatt rörelseförmåga hos spermierna eller missformade spermier kan orsaka infertilitet.

Möjliga symptom

Inga

Möjliga lösningar

Fertilitetsbehandling kan öka spermieproduktionen. Andra möjligheter är inseminationmed donerad sperma, intrauterin insemination eller (intracytoplasmatisk spermieinjektion).

Metodens framgång (statistik)

Fertilitetsbehandling: Ungefär 25% kan befrukta sin partner. Insemination: 5-20% av kvinnor blir befruktade per cykel. Spermieinjektion: Ca 15% per försök blir gravida.


Antikroppar mot spermier

Defintion

Hos mindre än 10% av alla par med fertilitetsproblem är problemet att mannen eller kvinnan bildar antikroppar som dödar spermierna. Hos män är det vanligare efter vasektomi. Diagnosen är kontroversiell: Läs mer här.

Möjliga symptom

Inga

Möjliga lösningar

Förbehandling av sperman och intrauterin insemination, understödjande fertilitetsbehandling. Immunitetsdämpande behandling med t ex kortison har ibland använts, men många läkare rekommenderar det inte.

Metodens framgång (statistik)

20-40% framgång per menstruationscykel har noterats, men sifforna anses vara kontroversiella.

 


Okänd orsak eller en kombination: cirka 20-35% av alla fertilitetsproblem


Oförklarad subfertilitet

Definition

Om man inte funnit de bakomliggande medicinska orsakerna till nedsättning av barnalstringsförmågan, brukar man tala om oförklarad subfertilitet. Vissa specialister tror att markant över- eller undervikt, alltför intensiv träning och t o m miljögifter kan vara bidragande faktorer, men direkta samband har inte kunnat bekräftas.

Möjliga symptom

Inga


Möjliga lösningar

Förutom kartläggning av ägglossningen finns det inga specifika behandlingar, men många par försöker fertilitetsstimulerande behandlingat eller assisterad befruktning som provrörsbefruktning, med samma framgångschanser som i andra fall. En del beslutar sig för att inte skaffa barn.

Metodens framgång (statistik)

 Hur länge ett par haft fertilitetsproblem är av betydelse. Par som haft oförklarad subfertilitet i mindre än fem år har ungefär 15-30% chans att bli gravida under en tolvmånadersperiod. Om fem år eller mer har gått, blir bara 10 % gravida utan behandling.


En kombination av faktorer

Definition:

 Ibland har både mannen och kvinnan fertilitetsproblem, eller också kan en part ha flera samverkande problemfaktorer.

Möjliga symptom

Symptomen varierar, beroende på orsakerna.


Möjliga lösningar

När alla bidragande orsaker är kartlagda, behandlas de därefter.


Metodens framgång (statistik)

 Framgångschanserna varierar, beroende på orsakerna.



KÄLLA: BABYCENTER






Ni får gärna kommentera, men tänk då på vad det är Ni skriver. Påhopp och nedlåtande kommentarer görs inget besvär utan raderas omedelbart!


NAMN
 

MAIL


URL





Spara?