Bakteriell vaginos
Publicerat den

Alla kvinnor har mer eller mindre flytning från slidan och det är vanligtvis inte ett tecken på någon sjukdom. När allt är som det ska fungerar flytningar som en del av försvaret mot infektioner i slidan. En flytning är oftast vit eller svagt gul och kan vara lite grynig. Den brukar lukta svagt och lite syrligt, ungefär som filmjölk luktar.

Det finns alltid bakterier i slidan och i vanliga fall har man framför allt en sorts bakterier som kallas mjölksyrebakterier. De gör att miljön i slidan blir mer sur och det hjälper till att skydda mot infektioner.
Bakteriell vaginos innebär att bakteriesammansättningen i slidan är förändrad och att andra bakterier än mjölksyrebakterierna har ökat. Det leder bland annat till att miljön i slidan är mindre sur, att mjölksyrebakterierna inte trivs lika bra och att skyddet mot infektioner därmed blir sämre. Om man till exempel smittas av klamydia samtidigt som man har bakteriell vaginos kan det därför innebära att risken att få en inflammation i äggledarna ökar.

Risken för en infektion är störst om man ska göra något ingrepp via slidan, till exempel göra en abort eller sätta in en spiral. Därför ska man informera sin läkare om att man har sjukdomen innan ingreppet görs.

Bakteriell vaginos gör att man får en illaluktande flytning som kan kännas besvärande eftersom lukten är stark. Man kan också lättare få andra besvär och även infektioner, särskilt i samband med operationer i underlivet eller om man är gravid.


Symptom

Det vanligaste symtomet vid bakteriell vaginos är illaluktande flytning där lukten påminner om skämd fisk. Lukten kan speciellt märkas vid mens och efter samlag. Den typiska flytningen är tunn och gråvit, men mängden är vanligtvis inte mer än normalt.

Behandling

Man får behandling med antibiotika som skrivs ut av läkare. Behandlingen tar tre till sju dagar men det är vanligt att symtomen kommer tillbaka igen efter någon månad.

KÄLLA: 1177.se


Jag är rätt säker på att jag i ett annat inlägg har nämnt att jag hade bakterier i underlivet -09. Jag minns inte om det konstaterades att jag hade bakteriell vaginos eller om det var någonting annat. Jag sökte hur som helst vård av den anledningen att jag plötsligt fick ökade flytningar. Det kändes ibland som om jag kissade på mig och barnmorskan tyckte att det var lika bra att kolla om allt stod rätt till. Hon skrev ut medicin och efter någon vecka blev det bättre. 
 
Jag har problem med flytningar än idag och nu har de börjat lukta. I beskrivningen ovan står det bakteriell vaginos kan ge illaluktande flytningar där lukten påminner om fisk, men jag äter aldrig fisk (makrill någon enstaka gång) och kan därför inte säga om mina luktar normalt eller inte. Jag har noterat det här i listan som skall medtas till kvinnokliniken så det är bara att hoppas på att de tar prover för att utesluta att det är bakteriell vaginos eller någon annan sorts bakterie.





Ni får gärna kommentera, men tänk då på vad det är Ni skriver. Påhopp och nedlåtande kommentarer görs inget besvär utan raderas omedelbart!


NAMN
 

MAIL


URL





Spara?