Självförsvar
Publicerat den

Om dagarna när jag känner mig rastlös brukar jag sitta och kika runt på internet. Jag har varit medlem på en sida som heter Familjeliv i snart 5 år och när jag tidigare under dagen var inne i forumet relationsproblem fick jag en chock.

Jag upptäckte en tråd som handlade om gårdagen. Ett par hade nämligen bjudit in släkt och vänner till en nyårsfest som i själva verket var deras bröllop. Strax innan bröllopet hade mannen lovat att han endast skulle skåla i champagne vid midnatt, men redan vid 23-tiden gick han fram till sin fru och säger att han vill ha sin bröllopsdans. Han är då strupfull och kvinnan får alltså stå och dansa med sin sluddrande karl.

När de kommit hem från festen anklagar mannen sin fru för att ha förstört kvällen. Då hon är gravid och full av hormoner valde hon att låsa in sig i badrummet då hon ville vara i fred. Hon ställer sig i duschen i hopp om att en varm dusch ska lugna ner henne så att hon kan slappna av och få sömn under natten.

Efter en stund bryter sig mannen in i badrummet. Han stänger av vattnet vilket leder till att hon ber honom att försvinna, men han vägrar. Hon säger att han kan få vara kvar i rummet om han bara låter henne duscha klart, men istället börjar han att spruta iskallt vatten på henne. Hon blir förbannad och häller schampo över honom och säger att han inte kan bestämma över henne.

Hon får tag i munstycket till duschslangen och slår honom på armen för att han ska släppa henne. Han har alltså tagit tag i henne och vägrar släppa. Efter det minns hon inte särkilt mycket. Det enda hon kommer ihåg är att hon ligger nedtryckt i badkaret med ett stryptag runt halsen. Att hon skriker att han ska släppa henne. Han släpper för en sekund så att hon kan ställa sig upp. Han knuffar då ur henne ur badkaret ner på golvet och tar sedan ett nytt grepp.

Det bankar då på ytterdörren. Det är grannen som skriker att han har ringt polisen. Mannen släpper då och går därifrån.

Anledningen till att jag tar upp detta beror på att jag fick mig en chock av alla kommentarer hon fick. Många av oss tycker att mannen har agerat fel som brutit sig in i badrummet när det var så uppenbart att hon ville vara ifred medan lika många tycker att det är hennes eget fel att han agerade som han gjorde. Jag förstår inte hur det kan vara hennes fel när det är han själv som avlagt löftet, när det är han som bryter sig in i badrummet och kränker henne. För mig handlar detta om kränkning och misshandel även om många ser det mer som ett bråk.

Jag förstår inte hur folk kan lägga skulden på henne när det enda hon har gjort är att utövat självförsvar. Om Dennis hade brutit sig in i badrummet när jag låst in mig för att duscha så att jag får vara ifred, sprutar iskallt vatten på mig för att sedan hålla i mig hade jag agerat precis likadant som hon gjort då ingen har rätt att agera på det sättet.

Några försökte lägga fram att mannen har lika stor rätt att vara i badrummet som hon har och att det då inte handlar om att bryta sig in. Att det är löjligt av henne att agera som hon gjorde. Det fanns t.o.m en som påstod att stryptag är mindre allvarligt än att hälla schampo över någon och då blev jag så fruktansvärt förbannad. Hur i helvete kan schampo vara värre än ett stryptag? Hur många dör i Sverige varje år pga. lite schampo på kroppen? V
ar 16:e dag dödas en kvinna i Sverige av sin partner/ex. Ge mig en siffra på folk som dör av schampohällning under de dagarna så kan vi börja snacka.

Det har även lagts fram att kvinnan varit nykter vid tillfället, men att mannen varit full. Jag tycker personligen inte att det spelar någon som helst roll. Bara för att han är alkoholpåverkad ger honom inte rätten att agera hur som helst. Hur svårt ska det behöva vara att knacka på dörren när man vill någonting? R brukade försöka bryta sig in i badrummet när jag skulle gå på toa och ibland tjuvkikade han på mig när jag duschade. Hur kränkande är inte det? Att stänga dörren borde vara tecken nog på att man vill vara ifred.

Att bryta sig in i ett badrum, i sitt eget hus eller inte, för att sedan spruta iskallt vatten på sin nyblivna fru som står naken i duschen anser jag som kränkning. Hon låste in sig av en anledning och han vägrade att ta hänsyn till det.

Hur det kan vara hennes fel att hela situationen uppstått förstår jag inte. Om han lagt fram att han ville supa sig full på nyårsafton hade de kunnat skjuta upp bröllopet. Om min karl hade varit full på vårat bröllop hade jag också blivit förbannad och besviken. Det ska vara en av de lyckligaste dagarna i deras liv, men han förstörde den och lade sedan skulden på henne. Typiskt beteende från män som inte vet hur man behandlar en kvinna.

Enligt mig handlar hela denna soppa om att han bröt sitt löfte om alkoholkonsumtionen under festen. Det är iaf det som startar rabalderna. Hur kan hon ha förstört kvällen när det är han som lovat att inte dricka sig full?

Jag blir så rädd, chockad och förbannad på samma gång när jag ser hur många som försvarar denne man. Hur kan man försvara någon som har druckit sig stupfull, brutit sig in i badrummet och sprutat iskallt vatten på sin fru, tagit tag i henne för att sedan ta ett stryptag? Argumentet att hon inte hade någon rätt att slå honom med munstycket till duschslangen köper jag inte eftersom detta handlar om självförsvar från hennes sida. Snacket om att hon ska ha triggat honom att misshandla henne genom att hälla schampo på honom och slå honom med munstycket köper jag inte heller. Oavsett hur arg han är och hur mycket alkohol han än har druckit så har han ingen rätt att slå henne. Det enda hon ville var att han skulle gå därifrån så att hon fick duscha klart. Är det för mycket begärt?

Det skär i mitt hjärta när jag tänker på det lilla barnet de väntar. Eftersom jag själv levt med en våldsam man samtidigt som jag varit gravid vet jag vilket jobbigt beslut hon nu står inför. Kommer hon att göra samma misstag som jag - att stanna i hopp om att det ska sluta? Risken är stor att detta inte var en engångsförteelse, men jag hoppas verkligen att det är det så att han inte skadar någon igen. Jag tycker att hon ska gå medan hon kan. Det är klart att det finns de män som inte upprepar sitt våld mer än en gång, men en gång är för mycket!

Under tiden som jag själv levde i skiten utövade jag självförsvar ett fåtal gånger, men det var ingenting som vållade skada. Det hända att R tryckte ner mig i soffan eller höll fast min kropp och vad jag gjorde då var att slå tv-dosan mot hans fotknöl eftersom han var så pass benig (han var 30cm längre än mig, men vägde bara 3kg mer) samt att jag ibland bet honom i benet för att markera att nu jävlar släpper du. Inget av detta vållade skada, utan det var saker som kunde upplevas göra ont för stundet. Ingenting i jämförelse mot vad han utsatte mig för.

Det känns som att självförsvar idag är en rättighet som har försvunnit. Att de som blir utsatta för kränkning eller brott bara ska stå och ta emot. Är det verkligen såhär folk ser på våld? Att det är offret som bär skulden till partnerns agerande.

Jag tänker inte ta åt mig av det här då jag vet att jag inte gjorde någonting fel under mitt och R's förhållande. De som har varit inblandade i fallet vet att han har problem och det är skönt att veta att han nu får hjälp. Jag vill verkligen inte att han ger sig på någon annan. Det får vara ett slut på det här. Jag hoppas även att misshandeln ute i världen slutar. Urs, jag blir så arg.



Carro

Ja, men herregud, de var din första. Jag är på min andra och har 10kg + mer än vad jag vägde innan jag blev gravid med Ebba.



URL: http://norbergcaroline.blogg.se/


Elin

Läste den trådan, vilka idioter. Hopopas hon dumpar mannen ditekt och anmäler.



URL: http://cooltjej92.blogg.se/


Therese med Clara

Kan man inte hantera spriten så enkelt är det så det är ingen ursäkt! Är så vidrigt att man kan anklaga kvinnan. Men det är väl samma personer som tycker att man fåår skylla sig själv om man blir slagen för att man är så dum och stannar. Vissa har tydligen svårt att sätta sig in i andra situation. Har själv varit i ett förhållande med psykisk misshandel så vet hur processen bryter ner ens självförtroende fullständigt...Har inte läst tråden men har hon lämnat mannen?



URL: http://kossanshandarbete.blogg.se/


julia

har läst några inlägg och gillar verkligen din blogg! det är mycket känslor och jag blir riktigt berörd av det du skriver.

detta inlägget är ju helt sjukt, jag håller med dig. en gång är en gång för mycket!

puss på dig:)



URL: http://juliajosefinkraaij.blogg.se/




Ni får gärna kommentera, men tänk då på vad det är Ni skriver. Påhopp och nedlåtande kommentarer görs inget besvär utan raderas omedelbart!


NAMN
 

MAIL


URL





Spara?