Olika typer av våld
Publicerat den

När man arbetar med våld terapeutiskt kan våldet delas in i olika kategorier som kräver olika typer av behandling. Den indelning som Per Isdal gör i sitt arbete är:

Situationsvåld:
Handlar om personer som använder våld i alla typer av situationer. Det kopplas ofta ihop med aggressionsproblematik och behandlingen kan bestå av att arbeta med självkontroll.


Relationsvåld:
Våld inom nära relationer eller andra maktsystem. Oftast har personen som utövar våldet något slags maktövertag. En mycket viktig del av terapiarbetet är att synliggöra våldet eftersom denna typ av våld för det mesta är väldigt skamfyllt. Andra viktiga delar av arbete rör värdesystem, självkontroll och kommunikation.


Funktionsvåld:
Våld som hjälper personer att uppnå positiva resultat av något slag. Det är viktigt att erkänna fördelarna med våldet för att sedan kunna problematisera det. Därefter måste sättet våldet rättfärdigas på utmanas och våldsutövaren får försöka hitta sätt att uppnå sina mål utan våld.


Traumavåld:
Handlar om personer som använder våld i vissa speciella situationer. Våldet föregås av dödsångest, panik eller andra starka obehagskänslor som hör ihop med ett tidigare trauma och som triggas i vissa situationer. Detta är den allra minst kontrollerade våldsformen. Behandlingen handlar här om att söka bakåt i tiden för att hitta ett konkret sammanhang bakom våldet. Därefter måste de bakomliggande trauman bearbetas.


En person kan ha problem med våld ur flera kategorier samtidigt.





Ni får gärna kommentera, men tänk då på vad det är Ni skriver. Påhopp och nedlåtande kommentarer görs inget besvär utan raderas omedelbart!


NAMN
 

MAIL


URL





Spara?