Jag tycker synd om kommande generationer
Publicerat den

Dagen har rent generellt varit bra trots att jag under förmiddagen blev riktigt skrämd och tveksam över framtiden. Det var nämligen så att vi i klassen åkte på ett studiebesök till soptippen här i Västerås för att lära oss om källsortering - varför det är bra, hur processen går till, vad som kan hända om man fuskar osv.

Rundturen började med att vi blev välkomnade av en man vid namn Kaj som visade oss till en stuga där vi tillsammans skulle diskutera detta. Han började med att gå igenom sin powerpointpresentation samtidigt som han ställde frågor till oss för att se om vi hade koll på läget - vilket vi också hade.

Han berättade bl.a. hur tippen ser ut, hur många det finns i Västmanland osv. för att sedan prata om ämnet - källstortering. Vi fick t.ex. veta att det tar 20-25 år för ett tuggummi samt 1 miljoner år för en glasflaska att tas upp av naturen. Det var dock inte detta som skrämde mig, utan det var när han berättade att bensinen samt järnmalmen kommer att ta slut runt år 2030 och att vi då får leva knapert.

Min första tanke blev då hur ska vi klara oss utan besin och metall, men han han förklarade sedan att det håller på att framställas alternativa bränslen som bl.a. Biogas. Det finns bl.a. bilar som åker på det nu, men för att dessa ska kunna starta behövs en gnutta bensin. Undrar hur det blir sen när den inte finns.

Det var skrämmande att höra detta. Skrämmande att höra vad det är vi faktsikt gör av vår jord. Efter detta kommer jag definitivt att tänka på hur jag källsorterar då jag den senaste tiden har slavat en del.

Efter föreläsningen blev vi guidade genom tippen, vilket var en upplevelse i sig även om det kanske inte var så märkvärdigt. Det roligaste var nog när vi passerade området där komposten sorteras. Grabbarna i klassen tyckte att det luktade förjävligt och några var påväg att spy. Jag tycker dock inte att det var speciellt farligt. Det luktade som en blandning mellan hästskit och ärtsoppa.

När vi var klara på Vafab begav vi oss tillbaka till stan för att äta samt ha rehabilitering och habilitering. Vi har två lektioner per dag á tre timmar och de sista tre timmarna gick väldigt fort och jag tror att det beror på att jag hade väldigt roligt. För tillfället håller vi på med ett projekt som handlar om idrottsskador och vi i min grupp hann med mycket, vilket kan ha varit en bidragande orsak till mitt goda humör.

Dagen har inte bjudit på så mycket mer. För tillfället sitter jag nyvaken i soffan efter att ha vilat en timme. Jag har nämligen varit trött de senaste dagarna då John Blund har börjat jävlas med mig igen.



Carro

Jag tycker de är mysigt med vintern! Finns ju huuur mycket som helst att göra.

Åka skidor, ta med sig matsäck och sätta sig någonstans och bara mysa i vintersolen. :)

Dock hatar jag att de behövs ploga och skottas överallt.



URL: http://norbergcaroline.blogg.se/


Emma

Tack för dina förslag :)



URL: http://familjenperssonss.blogg.se/




Ni får gärna kommentera, men tänk då på vad det är Ni skriver. Påhopp och nedlåtande kommentarer görs inget besvär utan raderas omedelbart!


NAMN
 

MAIL


URL





Spara?