Recept lussebullar
Publicerat den
Ingredienser
2 paket saffran (1g)
½ tsk salt
50g jäst för söta degar
175g smör
5dl mjölk
1 ½ dl vit sirap
1 stort ägg
Ca 17dl vetemjöl
* Stöt saffranet tillsammans med saltet. Låt stå i 30 min så att saffranssmaken dras ut ordentligt. Stöta är detsamma som att krossa samman ingredienserna.
* Finfördela jästen i en bunke.
* Smält smöret i en liten kastrull och tillsätt saffran, mjölk och sirap. Låt blandningen bli fingervarm (37 grader).
* Tillsätt söndervispat ägg.
* Häll degvätskan över jästen och rör tills jästen löst sig.
* Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen riktigt smidigt.
* Strö över mjöl och jäs under duk i 45 min.
* Pensla med ägg och garnera med russin.
* Sätt ugnen på 225 grader.
* Grädda små figurer i mitten av ugnen i 7-8 min (jag tog denna trots storleken på mina och de blev bra), mellanstora figurer 10-15 min mitt i ugnen och stora figurer i nedre delen av ugnen i 15-20 min.
Tack så mycket :)
Sara H