Programbeskrivning
Publicerat den

Om man går in på hemsidan så står det såhär om programmet:

"Hälsa - och idrottprogrammet passar dig som vill satsa på en karriär inom idrotten, antingen som utövare eller arbetande med kost, motion och hälsofrågor.

Årskurs 1 - hälsa

Under första året får du lära dig om helheten kring den aktiva människan, med kurser om bland annat kost, vila, psykisk hälsa och ledarskap. Detta blandas med fysiska kurser och såklart din idrott. Du läser också medicinska kurser som fysiologi, anatomi och medicin som hjälper dig att lägga upp träningsprogram för olika människotyper.

Årskurs 2 - ledarskap 
Det andra året får du öva dig i ledarskap i olika former. Det kan handla om att leda en uppvärmning, planera ett träningspass eller arrangera en friluftsdag. Du börjar med den egna klassen i skolan och kan sedan gå vidare mot uppdrag utanför skolan. Du får också prova på personlig rådgivning inom kost och träning.
 
Årskurs 3 - hälsoentreprenören
Tredje året fokuserar på företagande och ledarskap inom idrotten. Du får använda det du har lärt dig inom hälsa, träning och kost på riktigt i projekt för föreningar, skolor, företag och privatpersoner. Ditt uppdrag som hälsoentreprenör är då att göra kunden medveten om hur viktigt hälsa är och att inspirera till olika saker att göra för att öka hälsan hos kunden.

Framtiden
Utbildningen hjälper dig att utvecklas i din idrottskarriär och ditt ledarskap samtidigt som du kan välja att skaffa särskild behörighet till högskolan. Du kan satsa på en elitidrottskarriär, arbeta som idrottsledare eller satsa på högre utbildning till yrken som sjukgymnast, massör eller personlig tränare.

Hur arbetar vi?
Vi på John Bauergymnasiet tycker att du som elev ska få lära dig det område du faktiskt har valt att läsa. Därför arbetar vi tematiskt med undervisningen vilket i princip betyder att alla ämnen, oavsett om det är svenska eller matematik, kopplas till idrottsinriktningen. Genom detta upplägg får du lära dig hur till exempel arbetsmiljö och säkerhet passar i ditt framtida yrkesliv. Du varvar rena idrottskurser och träning i din idrott med teori om företagande, ledarskap och medicin för att förbereda dig för din framtida yrkesroll.

Vi är nämligen övertygade om att det är när du som elev gör det du gillar och gillar det du gör som du också uppnår bäst resultat. Vi vill upptäcka dina talanger och hjälpa dig att uppnå dina mål!

Nära verkligheten
John Bauergymnasiet arbetar med professionella tränare som ledare och lärare för dig och ger dig därför alltid den nyaste kunskapen på området. Du får genom deras erfarenhet en tydlig bild av vad du behöver för att lyckas inom din idrott – både i Sverige och utomlands. Du har dessutom femton veckors praktik där du får prova på det du har lärt dig i skarpt läge.

Tid för din talang
På hälsa och idrottsprogrammet får du sex timmars träning per vecka i din specialidrott! Denna träning är ledd av tränare som hjälper dig att utveckla din talang både fysiskt och psykiskt. Detta gäller för alla tre år och är möjligt genom kurserna specialidrott A, B och C.

Passar det mig?
Branschen innehåller många olika yrken där vissa fokuserar mer på elitidrott och andra på hälsa. Utbildningen ger dig också möjlighet att välja till en bred grund för att kunna studera vidare på högskola eller universitet. För att trivas på hälsa- och idrottprogrammet bör du:

  • Brinna för din idrott och vilja kämpa för att uppnå nya mål inom den
  • Vara intresserad av motion, kost och hälsofrågor
  • Vilja hjälpa andra människor till ett hälsosammare liv"