Granskning
Publicerat den

Jag har nu läst igenom papperena från socialen noga och jag kan se jättemånga fel:
"Om de får avslag på ansökan har de möjlighet att få låna pengar av deras respektive föräldrar". Jag sa att jag eventuellt kunde låna av min farmor om det blev kris. Sen när blev en farmor en förälder? Tillgångar till lån från Björns föräldrar finns inte då de har problem att försörja resterande familj på 4st personer.

"Louise har inte tagit kontakt med läkare för sjukskrivning i anslutning till att hon kände att hon inte kunde fullfölja anställningen utan avvaktat med att få tid till läkare under flera veckor"
Jag kontaktade läkare under lunchrast på provanställningen, fredagen den 5/6. Tid i slutet av juni var den tidigaste tiden jag kunde få. "

Om Björn hade valt att bo kvar hos sina föräldrar hade han idag varit självförsörjande
." Man är inte självförsörjande om man bor hos sina föräldrar. Björns föräldrar hade dessutom inte råd att ha kvar honom i huset. Ska han då behöva bo på gatan?

"Louise har utan vidare planering för sin försörjning valt att flytta från föräldrarna i Smedjebacken till Nybro."
Jag har sökt 27st arbeten sen maj och vi flyttade till lägenheten den 16/6.

I en bilaga som vi har fått står det:
"Det ekonomiska biståndets roll är att fungera som ett yttersta skyddsnät för människor som har tillfälliga försörjningssvårigheter. Enligt 4 kap 1§ SoL är det endast den som inte själv kan tillgodose sina behöv eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt som har rätt till bistånd för sin försörjning och för sin livsföring i övrigt. Den enskilde har i första hand ett eget ansvar för sitt liv. I detta ligger att den enskilde måste utnyttja alla de möjligheter till sin försörjning. Det viktigaste sättet att själv tillgodose sitt behov är genom inkomst från arbete. Detta innebär bl.a. att en person som är arbetslös och kan arbeta är skyldig att söka arbete innan rätt till ekonomiskt bistånd träder in. Andra sätt att bidra till sin försörjning kan vara att använda sig av banktillgodohavanden samt lätt realiserbara tillgångar, som genom att säljas helt eller delvis kan tillgodose behoven."

Det roliga är beskrivningen stämmer in på oss, men vi får avslag trots det. Vi kan inte tillgodose de behov vi har och vi kan inte få dem tillgodosedda på annat sätt. Vi har båda sökt jobb och Björn har även hört av sig till en butik för en eventuell praktikplats. Björn kan jobba, det kan inte jag. Jag har varit hos läkare, men de säger olika saker. Jag ska därför börja med rehabilitering, men de vill inte bidra så att jag kan göra det. Får jag inte börja med rehabilitering kommer jag inte kunna jobba. Vi har ingenting på banken och vi har inga tillgångar som vi kan sälja.

Det känns nästan som att allt det här är ett enda stort skämt. Vi kommer definitivt att överklaga. Såhär ska det inte behöva vara. Jag ska alltså bo i Smedjebacken och riskera att samma sak händer igen och Björn ska bo i en skrubb i 3:an med 4st andra personer. Det fungerar inte så. Vi lever på 3082 kr/mån och det räcker ingenstans. Vi har råd att bo i lägenheten, men vi kan inte äta, inte städa, vi har trasiga skor och inga kläder som värmer. Vi har ingen telefon och inget bredband, så varje gång vi måste ringa eller använda dator måste vi gå till Björns föräldrar.

Jag tycker inte att Björn ska behöva flytta ut för att jag ska bli berättigad bidrag. Visst, han får pengar från försäkringskassan, men jag tycker inte att han ska behöva bo i en skrubb på 5 kvm. Problemet ligger hos mig, men de skulle säkert avslå ansökan om bidrag om Björn flyttade ut och jag ansökte själv. De tycker att jag ska flytta tillbaka till Smedjebacken och få hjälp därifrån, men jag ser inte att deras hjälp är till någon fördel. De skulle bara erbjuda en lägenhet i SMB, vilket inte är aktuellt för mig. Jag ska inte tillbaka dit.



Sara

Det är jobbigt, men jag fattar inte varför du inte behöll det jobb du hade? Du sa att du inte klarar av att sitta, men som telefonförsäljare kan man ställa sig upp och gå på platsen :) Man får bara försöka se allt från den ljusa sidan istället för att hitta allt negativt. och det brukar vara så, asså med sociala att är du bosatt i smedjebacka sen tidigare så äre där ifrån du ska få hjälp först och främst. en kompis som bodde i bjurholm och skulle flytta till umeå var ju ändå tvungen att få all hjälp ifrån dom från bjurholm och inte umeå.



URL: http://schniii.blogg.se/


karro

ni har d sanneligen inte lätt ni.

Verkar ju inte klokt att de ska vara så svårt att få hjälp om man gjort allt som går att göra först.

Fortsätt kämpa på och ge dig inte förrns du får hjälp.



URL: http://dymn.blogg.se/




Ni får gärna kommentera, men tänk då på vad det är Ni skriver. Påhopp och nedlåtande kommentarer görs inget besvär utan raderas omedelbart!


NAMN
 

MAIL


URL





Spara?